Supertrio gaat Telegraaf tackelen

De directie van De Telegraaf kan de scheenbeschermers beter omgespen. Degelijke bronnen bevestigen 925 dat Marcel Boekhoorn, John de Mol en andere ontevreden aandeelhouders een keiharde tackle voorbereiden op de top van de Telegraaf Media Groep. 'Dit kan leuk worden', bekent een grootaandeelhouder handenwrijvend. 'Het aandeel is zwaar ondergewaardeerd, ik verwacht vuurwerk!'

De Telegraaf is op de beurs zo'n 1,1 miljard euro waard. 'Veel te weinig', weet een ingewijde. 'De koers is nu 23, maar had zeker op 30 moeten staan. Ze hebben een half miljard liquide en het onroerend goed is zeker honderd miljoen extra waard. Een betere partij om te leveragen is nauwelijks denkbaar.'

De vraag is wie de aanval opent. Marcel Boekhoorn maakte vorige week bekend 5% van de aandelen TMG te hebben. De op 18 na rijkste Nederlander - volgens Kwoot goed voor 1,1 miljard - zou voor dat plukje 55 miljoen euro hebben betaald aan het Britse fonds Tweedy Brown, die tot voor kort 9,16% in het mediaconcern bezaten.

Van Puijenbroek
Naast de Britten telt TMG nog meer vette aandeelhouders. Zo is daar de familie Van Puijenbroek, sinds mensenheugenis goed voor 30,5%. Of 'De Puij', zoals ze in hun geliefde Goirle heten, mee werken aan een vijandige overname valt te betwijfelen. Commissaris Alexander van Pijenbroek erfde de aandelen van zijn vader, die de omstreden krant na de oorlog redde. Anderzijds: Van Puijenbroek zit al 33 jaar in het pluche als commissaris en zal, ook vanwege de code Tabaksblat, een keer moeten vertrekken. Daarmee zou de greep van de familie verslappen. Een familie die overigens nauwelijks enthousiast zal zijn over de waardeontwikkeling van hun aandeel.

John de Mol
Wie turven wij verder in de altijd handige registers van de AFM? Jawel, John de Mol en zijn Cyrte Investments. Dat fonds beheert 10,3%, samen met de Rabobank. Het wordt gerund door De Mols schatkistbewaarder Frank Botman. Voorts zijn er wat kleinere aandeelhouders die dezer dagen bezocht worden om hun pakketten te slijten, van het kwakkelende uitgeefconcern Wegener tot de fondsen Navitas en Aviva. Pikanter is een groot pakket dat vooralsnog onder de radar blijft: de 7,2 procent die Jan Dirk Paarlberg houdt. Deze ex-investeringsbankier, vastgoedman en kunstconnaisseur kocht lang geleden voor zichzelf en zijn zoon Max twee maal 3,6 procent. Paarlberg beleefde weinig vreugde aan zijn bezit. Want waar nooit één regel aan grootaandeelhouder Van Puijenbroek werd besteed, bleek Paarlberg vanwege zijn zakenrelatie met de gesneuvelde Wim Endstra steeds het doelwit van de wakkere verslaggevers. Vorig jaar scoorde Paarlberg een zware rectificatie, maar het echte dividend zou voor hem in de verwachtte koersstijging en een spectaculaire exit zitten.

'Het idee komt uit mijn koker maar is eerst door Botman en nu door Boekhoorn overgenomen', zegt Paarlberg over de op handen zijnde aanval. 'Prachtig bedrijf, maar zò conservatief.' Paarlberg onthoudt zich verder van commentaar.

Speculatieve redenen
Eerder deed John de Mol een dergelijke speculatieve actie bij Versatel. Ook Paarlberg lijkt louter speculatieve redenen te hebben voor zijn activisme. Voor Marcel Boekhoorn is De Telegraaf een strategische kwestie. De man die inmiddels meer dan 30 miljoen euro in dagblad De Pers stopte, heeft alle belang bij samenwerking met het sterkste krantenbedrijf van Nederland. Pogingen om die samenwerking tot stand te brengen strandden onlangs. Boekhoorn werd hautain de deur gewezen door topman Ad Swartjes. Reden om zijn argumenten kracht bij te zetten door dan maar de directie uit te gaan roken? Een ingewijde binnen de Telegraaf Media Groep: 'Op financiële man Fred Arp na, zijn het slapjanussen in de directie. Boekhoorn zal niet rusten voor die kerels bungelen.'

Boekhoorn Wordt Lachend Rijk
In het slechtste scenario lukt het Boekhoorn, De Mol en Paarlberg niet TMG over te nemen. Dan verdienen ze nog steeds tientallen miljoenen koerswinst. Marcel Boekhoorn bekendste beleggingsvehikel heet niet voor niets BoWoLar: Boekhoorn Wordt Lachend Rijk.