Lingerie-wars: Marlies en Rob zwaaien met hun slipjes

'Wat zeurt ze nu over die bandjes, iedereen heeft tegenwoordig bandjes!' Aan het woord is Rob Heilbron, mede-eigenaar en marketingmeneer achter het uiterst chique lingeriemerk Sapph. Heilbrons slipjesimperium wordt voor de rechter gesleurd door niemand minder dan Marlies Dekkers. Reden: Sapph zou modellen van MD gejat hebben.

'Ach,' reageert Heilbron laconiek, live from Tel Aviv. 'Het gaat om drie modelletjes uit de oude collectie. Marlies kan nu wel zeggen dat zij die kenmerkende bandjes heeft uitgevonden, maar een beetje research levert een hele serie fabrikanten op. Agent Provocateur, Nicole de Carle, Syldesign . Die pakt ze allemaal niet aan. Ons wel. En weet u waarom? Omdat wij met vierhonderd verkooppunten Marlies Dekkers in verkoopaantallen voorbij gaan. Ze is gewoon bang.'

Rob Heilbron vent zijn vete met de lingerie-diva met hoorbaar genoegen uit. Heilbron is, zoals dat heet, een marketeer. Eerder maakte hij surfmerk O'Neill bekend in de lage landen. Minzaam: 'Zij doet niks aan advertising, ze denkt dat ze kunstenares is. Nou, ik verkoop gewoon broekjes en behaatjes, daat gaat om.'

Hoezeer Heilbron zijn lingeriemerk uitvent, mogen de lezers van vooral de wakkere krant van Nederland ervaren. Vandaag brengt De Telegraaf Heilbrons ruzie met Dekkers alsof het Joods-Palestijnse conflict een uit z'n verband gerukt incidentje is. Dit is pas oorlog! Enige weken geleden berichtte de krant al over de weinig subtiele gevelreclames van Sapph met model Dorien Rose. Die zouden op veel weerstand van het winkelend publiek i de Amsterdamse binnenstad stuiten. Er kwamen boze telefoontjes binnen bij De Telegraaf, en de fotograaf snelde toe om de wulpse geveldoeken - schande! - in de Leidsestraat vast te leggen. Weinigen wisten dat Heilbron dit vuurtje zelf opstookte, bijvoorbeeld door zélf de krant toch maar even op de misstand te wijzen. Immers, je vijanden maken je groot, en vrij naar Oscar Wilde: 'There's only one thing worse than being talked about, and that's not being talked about...' (Dus we biechten bij deze ook maar meteen op dat ook 925 benaderd is. En ja hoor, we gingen er met boter en suiker in, want houden van ruziezoekers/reclamemensen zoals Rob. Wat u zegt, het is een schandaaaaaal!)

Hoe opgeblazen de rel ook is, vast staat dat bij Hielbron op de mat een dagvaarding van Marlies Dekkers ligt. Eis: onmiddellijk de gewraakte modellen uit de handel en nemen en een nader te bepalen bedrag wegens geleden schade betalen. 'Ze vindt dat wij inbreuk maken op haar imago', aldus Heilbron. 'Maar mevrouw Dekkers vergeet gewoon dat die sm-achtige bandjes een trend zijn. Ze zegt altijd dat ze zich zef heeft laten inspireren door Shibari, een eeuwenoude Japanse bondagetechniek. Dus mogen wij ons misschien door háár laten inspireren? Of wil ze het hele modebeeld soms verbieden?'