Arrestatie kroongetuigen na afpersen multimiljonair Kroon

Stel, u wilt een centje bij verdienen aan een goed gevulde stenenschuiver. Betrekt u bij uw poging tot afpersing dan de media? De gebroeders Edgar en Pieter van Lent probeerden het zo bij het uitknijpen van Quote 500-lid Evert Kroon. Afgelopen week werden ze gearresteerd, maar onmiddellijk weer vrijgelaten, aldus dit bericht in het clubblad van de recherche.

Opgepakt
Wekenlang had Hoofdofficier van Justitie Leo de Wit sussend beloofd de heren Van L. in de kraag te vatten. Maar er gebeurde niets en intussen moest Evert Kroon zich verschansen in zijn villa in Bosch en Duin. 'Maandag de 23ste pakken we ze op', beloofde De Wit uiteindelijk streng. Zo geschiedde. Alleen stonden de Van Lentjes twee dagen later weer op straat. De heren zijn kroongetuigen van Justitie in meerdere zaken tegen ondermeer De Hell's Angels en Holleeder. Justitie zal niet niet blij zijn met de drieste actie van Pieter en Edgar, die al eerder een brevet van onbetrouwbaarheid behaalden.

Duistere handel
Afpersen is een vak. Een professie die Edgar en Pieter van Lent kennelijk minder in de vingers hebben dan de drugs- en andere duistere handel waar ze 9 jaar gevangenisstraf voor kregen. De twee probeerden een 'bemiddelingsfee' van drieënhalve ton af te dwingen voor volgens Kroon nooit geleverde diensten.

Persmomentje
Dit voorjaar belandt in het digitale postvak van meerdere misdaadverslaggevers dit mailtje over Evert Kroon. De vastgoedman wordt van van alles en nog wat beschuldigd - contacten met Johnny Mieremet, witwasserij etc - in een bericht dat afkomstig lijkt van Ferry de Kok en/of Edgar van Lent. Beiden, zoals dat romantisch heet, 'geen onbekenden van de politie'. Kennelijk willen de heren Kroon via de media onder druk zetten. Journalisten beginnen te bellen. Het gonst.

Journalisten overtuigen
Kroon begint een charmeoffensief om publicaties te voorkomen. Van Peter R. de Vries en John van den Heuvel tot Quote en uw 925-reporter worden bijgepraat en bewerkt om niet te publiceren. Dat werkt. De hoofdredactie van Quote verklaarde zelfs - niet geheel toevallig net teruggevlogen in de privéjet van Kroon, na een liquid lunch met de vastgoedman aan de Côte - in een mail aan zijn redactie 'voor 200%' achter Evert Kroon te staan. En ook Peter R. de Vries geeft rugdekking. Hij heeft niet voor niets met Evert Kroon de gedenkwaardige rally Parijs-Dakar gereden. De 'Actie beschadiging' mist doel. Maar intussen gaan de Van Lents gewoon door.

'Ik ben met grote deals bezig,' verklaart Kroon. 'Als dit naar buiten komt schrikt het partijen af.' Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, bezweert Kroon dat er niets maar dan ook niets waar is van alle wilde aantijgingen. Nee hij hééft nooit zaken gedaan met de gebroeders Van Lent. 'Dus hoe kunnen ze nu claimen een vordering op mij te hebben? Eerst wilden ze een half miljoen hebben, nu drieënhalve ton, wat al aangeeft dat het op niets gebaseerd is. Ik ken die gasten niet eens, kom niet in dat soort circuits.'

Het OM overtuigen
Om zijn zaak sterker te maken en stapt Kroon op het Openbaar Ministerie af en dropt een uitgebreide verdediging tegen Pieter en Edgar van Lent op tafel bij Hoofdofficier De Wit. Moraal: het Van Lent-duo probeerde in 2003 al eens een dikke commissie te innen voor een vastgoeddeal waarbij zij volgens Kroon in het geheel niet betrokken waren. Of meneer de hoofdofficier maar even wil doen waar-ie voor is aangesteld, namelijk boeven vangen. Dat blijft lange tijd uit, wat Kroon tot de verzuchting brengt. 'Laat ik voorzichtig zijn, maar wat er bij dat OM aan de hand is...'

Kroon in gevaar
Het moet een Kafka-eske situatie zijn. Afgeperst worden door zware jongens waar je niets mee vandoen had of hebt, maar niet direct te hulp geschoten worden door een overheid die zelf kennelijk belangen heeft. Weken geleden verzocht Kroon de sterke arm al in te grijpen. Toen al wenste De Wit hem 'prettig weekend'. 'U zult van de heren geen last meer hebben.' Het tegendeel bleek het geval. Buurtbewoners in Bosch en Duin zagen dat de famile Kroon ineens beveiligd werd. Dat gebeurde op aanwijzing van de politie. Evert Kroon was kennelijk in gevaar. 'Van het beleid van Justitie begrijp ik niets', zei de verbauwereerde vastgoedman toen tegen 925. 'Ze hebben officieel verklaard dat er niets met mij aan de hand is, waarom grijpen ze dan niet sneller in?' Uiteindelijk kregen de Van Lents dan toch hun standje, maar die straf was niet zwaarder dan twee dagen in de hoek staan.

Misschien hier om: de heren Van L. hebben, in ruil voor 5 jaar strafvermindering, als ex-zakenpartners van Mieremet cs. optreden als kroongetuigen in de Hells Angels/Endstra/Holleeder-zaak. Justitie heeft dus alle belang bij hun geloofwaardigheid. Ergo: een arrestatie wegens poging tot afpersing helpt dan niet erg mee. Zéker niet net nu het hoger beroep en de moordzaken tegen Holleeder weer van start gaan.

Bijna iedereen houdt zijn mond
Intussen heeft slechts één journalist zich gewaagd aan publicatie. Natuurlijk, Mark Koster van dagblad De Pers. Zie hier zijn snedige maar onbegrijpelijke column over de affaire Van Lent. Weekblad Revu twijfelt al weken of het een verhaal over Evert Kroon gaat publiceren. Voorlopig laat hoofdredacteur Altan Erdogan zich afschrikken door de sommaties van Stefan Kalff, Kroons advocaat.

Ook de immer wakkere John van den Heuvel houdt zich vooralsnog koest, hoewel hij sinds die memorabele uitzending van 25 april jl. een goede bekende van de familie Van Lent is. Kijk hier naar een (ongewild) optreden van de gebroeders Van Lent in Crime Time.


Documenten in handen van 925