Supertechneut ziet concurrentie voor iPhone

Denkt u net de blits te maken bij de meisjes van sales met uw nieuwe iPhone, vindt de hogepriester van de software Arthur van Hoff de iPhone overschat. Niet de iPhone maar Android moet u hebben, uit de technostallen van Google.

32 patenten en een fontein
Hij bedient de fontein in zijn tuin in Menlo Park met zelfgeschreven software. Hij programmeerde een Lego-robot tot vier op een rij expert, waarvan uw verslaggever drie keer op rij verloor. Hij heeft 32 patenten op zijn naam en schreef de eerste code van Java, een programmeertaal waarvan het nut ons overigens nog steeds ontgaat, maar het was heel knap. Tussendoor bracht hij een bedrijf (Marimba) naar de Nasdaq, verkocht zijn tweede geesteskind (Strangeberry) aan Tivo en vorig jaar verkocht hij zijn derde digitale vrucht (Zing) aan Dell. Kortom, we geloven Business 2.0 als het de Nederlander Arthur van Hoff (cv), inmiddels al een kwart eeuw woonachtig in buitengebieden als Schotland en Silicon Valley, omschrijft als 'an obscure but revered high priest of software coding.' En Van Hoff, die vindt de iPhone eigenlijk niet zo best. Afgelopen week was hij even in Nederland en bracht daarbij een bezoekje aan het hoofdkwartier van TomTom, waarbij 925 mega-exclusief aanwezig was. In het filmpje legt hij uit waarom hij Android een grote toekomst toedicht als enige serieuze concurrent voor de iPhone. Dat Android op Java draait en hij zelf daarvoor de code schreef, speelt volgens Van Hoff geen rol in zijn oordeel.

Android uit de stal van Google
Android werd in eerste instantie ontwikkeld door het technologieleger van Google onder de naam gPhone, maar dat leidde tot verwarring omdat de meeste niet-nerds mensen daarbij vreemd genoeg een telefoon verwachtten, terwijl het een open besturingssysteem voor mobiele apparaten betreft. Het filmpje waarin Google-oprichter Sergey Brin het Android-platform aankondigt is op YouTube inmiddels ruim 2.5 miljoen keer bekeken. Niet gek voor een filmpje over een rijtje nullen en enen. Eind mei toonde Google voor het eerst een werkende telefoon met Android, maar verzweeg daarbij welk merk telefoon werd gebruikt. Google houdt vol dat de eerste telefoons op basis van Android nog dit jaar zullen verschijnen, maar ook bij de supernerds uit Mountain View wordt weleens creatief gekalenderd. De eerste Android-telefoons worden pas volgend jaar in Europa verwacht dus voorlopig bent u nog helemaal het baasje met een iPhone.