's Werelds rijkste koningshuizen

Forbes heeft voor de tweede keer een lijst samengesteld met de allerrijkste koningshuizen ter wereld. En daar zitten wat vreemde types bij.

No. 1: Koning Bhumibol Adulyadej ($35 miljard)
Deze baas is de koning van Thailand. Zijn kapitaal is recentelijk zeven keer zo groot geworden (maar dat is eerder omdat er meer transparantie is gekomen dan dat zijn vastgoed meer waard is geworden). Daarmee heeft hij wel even een sprong gemaakt naar de eerste plek van de lijst.

No. 2: Sheik Khalifa bin Zayed Al Nahyan ($23 miljard)
President van de Verenigde Arabische Emiraten, en de baas van Abu Dhabi. Onder de Emiraten ligt een tiende van alle olie in de wereld, dus dan weet u het wel.

No. 3: Koning Abdullah bin Abdul Aziz ($21 miljard)
Werd koning van Saudi Arabië in 2005, waarna hij direct begon met het bouwen van een stad (ter waarde van 26 miljard dollar) die zijn naam zal dragen. Maar met de huidige olieopbrengsten kost het maar 26 dagen productie om dat terug te betalen.

No. 4: Sultan Haji Hassanal Bolkiah ($20 miljard)

De sultan van Brunei, nummer 29 in één lange moslim-dynastie van 600 jaar. De olie van Brunei is op over tien jaar, dus dan heeft hij een probleem.

No. 5: Sheik Mohammed bin Rashid ($18 miljard)
Baas van Dubai, houdt zich vooral bezig met het doen van zaken. Heeft aandelen in HSBC, Sony en een hoop vastgoed (waaronder een boerderij in Kentucky met een oppervlakte van 15 vierkante kilometer). Onlangs kocht hij Barneys New York voor $825 mio.

No. 6: Prins Hans-Adam II von und zu Liechtenstein (5 miljard)
Prins van Liechtenstein. Zijn familie bezit de LGT bank, en er zijn geruchten dat hij die bank gebruikt om het geld van rijke klanten te verbergen. De Amerikanen houden hem scherp in de gaten.

No. 7: Sheik Hamad bin Khalifa Al Thani ($2 miljard)
Deze grapjas pleegde een coup... op de troon van zijn vader. Zijn land, Quatar, heeft het grootste inkomen per hoofd van de wereld. En daar krijgt hij dit hongerloontje voor terug.

No. 8: Koning Mohammed VI ($1.5 miljard)
Koning van Marokko, zit nu 9 jaar op de troon. Ondanks dat de economische groei van het land inkakte, kost het opereren van de paleizen één miljoen per dag.

No. 9: Prins Albert II ($1.4 miljard)
Heeft een fortuin geërfd. Verder extreem saaie man.
 
No. 10: Sultan Qaboos bin Said ($1.1 miljard)
Deze baas met tulband heeft z'n vader in 1970 van de troon gestoten, nadat deze zijn zoon zes jaar onder huisarrest gehouden heeft. Heeft recentelijk (lekker puh, papa!) een jacht gekocht van 152 meter.

No. 11: Prins Karim Al Hussein ($1 miljard)
Spiritueel leider van 15 miljoen Ismaili moslims. Vrouwenverslinder en zakenman.

No. 12: Koningin Elizabeth II ($650 miljoen)
De oudste levende monarch ooit in Engeland. Haar fortuin bestaat uit vastgoed, kunst en een postzegelcollectie van haar grootvader. Overigens zijn de paleizen niet van haar, maar van de staat.

No. 13: Sheik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah ($500 miljoen)
Baas van Koeweit. Werd door andere mannen met hoofddoeken gekozen tot koning nadat de vorige koning ziek werd. Zijn complete fortuin is opgebouwd uit koningen-salaris, en niet uit geërfde meuk. Dat is vrij bijzonder in het Midden-Oosten.

No. 14: Koningin Beatrix ($300 miljoen)
Beatrix' fortuin zit vooral in vastgoed, en dat doet het niet zo goed de laatste jaren. Gelukkig zijn Drakensteyn en Tavernelle populair bij makelaarstypes op Vespa's.

No. 15: Koning Mswati III ($200 miljoen)
Koning van Swaziland, en veruit de grootste grapjas van allemaal. Hief het parlement op in juni. Hij moet nog bepalen of hij het toestaat dat er andere partijen meedoen in verkiezingen. De koning heeft 13 vrouwen en 23 kinderen.