Shaken & stirred: gaat 007 voor de herenliefde?

Verwarrende tijden. Onlangs berichtten we hier al dat Credit Suisse een gay team op rijke homoseksuele klanten afstuurt. Nu melden kranten met een hele stijve bovenlip dat zelfs MI5, Hare Majesteits geheime dienst, spionnen met een minder voordehandliggende seksuele smaak monstert. Consequenties voor commander Bond?

De verse trailer van de in november lancerende Bondfilm, Quantum of Solace, giert nog niet van de homo-erotische verwijzingen. Integendeel. Van bondgirls Agent Fields aka Gemma Aterton zou je nog een fantasievolle stunt kunnen verwachten, maar Camille aka Olga Kurylenko geeft hoofdrolspeler Daniel Craig het tegenspel dat we van een 007-meisje mogen verwachten. Eindigend tussen de lakens, allicht. 

De stap van MI5 mag dan ook revolutionair heten, al kwam homofilie onder spionnen - als overal - voor. Nu de gay spy officieel beleid wordt, lijkt het laatste masculiene bastion geslecht.

Is de homo nu officieel toegelaten tot alle corridors of power? Neen. Want hoge homo's in zaken zijn nog steeds schaars. Bescheiden als ze zijn, riepen de Amerikanen muziek- en Hollywood-mogul David Geffen uit tot 'Most Influential Gay of the Universe'. Geffen dank zijn macht en rijkdom ondermeer aan zijn partnership met Steven Spielberg en Jeffrey Katzenberg, waarmee hij samen filmproducent DreamWorks startte. Knap van Geffen, maar zijn er ook corporate gays? Dat blijkt lastiger. In het land van 007 wordt een Nichten Top 101 bijgehouden, maar ook die lijst wordt gedomineerd door acteurs, mediamensen en andere vrije beroepen.  

In het liberale Nederland komen zeker hoge homo's voor. Kroegbaas Sjoerd Kooistra en entrepreneur Jacob Gelt Dekker delen niet alleen hun dwarsigheid en lidmaatschap van de Quote 500, ze zijn beiden van de herenliefde. Zo zijn er meer homofiele nouveau riches, maar altijd in vrije beroepen. Op beursgenoteerd niveau was tot dusver James Kinsella uniek. Deze Microsoft-meneer volgde na de tumultueuze beursgang Nina Brink bij Worldonline op, en zou na 9 maanden met een blinkerende handdruk van zo'n 30 miljoen euro het zinkende ms WOL verlaten. Sinds Kinsella, die bovendien Amerikaan is, heeft geen Hollandse homo dat kunnen evenaren.