CEO sluit verkoop Skype niet uit (XL-video)

Skype is 's werelds snelst groeiende bedrijf. CEO Josh Silverman praat over de Nederlandse vakantiedagen, 'het koopje' Marktplaats en de nul cent kosten van Skype in een exclusief video-interview met 925 in een extra lange aflevering van Even Skaipen Met.

Google had na vijf jaar 439 miljoen dollar omzet, Skype ruim 500 miljoen dollar met een 'gezonde winstmarge', aldus Skype CEO Josh Silverman. Hij is er neergezet door eBay, eigenaar van Skype, na eerder succes als baas van eBay Nederland waarbij Silverman verantwoordelijk was voor de aankoop van Marktplaats voor 220 miljoen euro. Volgens de geruchten is Skype nu te koop en is Silverman dus veranderd van jager in prooi.

Een aankoop van Skype door Google lijkt logisch, omdat de beoogde synergie tussen Skype en eBay volledig is uitgebleven. Google heeft met het mobiele platform Android een belangrijke reden om Skype in te lijven en de mobiele tak van de gigant uit Mountain View uit te bouwen. Goedkoop, zoals in diverse media wordt gespeculeerd, wordt het niet. Even de feiten: Skype heeft op zijn vijfde verjaardag bijna 400 miljoen downloads, 500 medewerkers en 500 miljoen omzet en maakt (een door eBay niet bekend gemaakte) winst. Elk moment van de dag zijn er minstens 10 miljoen Skypers online. Bedenk dan dat de waarde van Skype zoals meestal bij technologiebedrijven niet ligt in wat het zelfstandig waard is, maar wat het bedrijf voor waarde kan toevoegen aan de waarde van de koper.

En dan gebeurt er iets interessants: net zoals Marktplaats voor eBay 220 miljoen euro waard was, kan Skype voor Google weleens miljarden waard zijn. Als Google zijn sites inzet om Skype te promoten kan de groei van Skype veel sneller oplopen dan Skype als eBay-dochter of zelfstandig bedrijf kan realiseren. Met nieuwe produkten als abonnementen voor 4 euro per maand kan de omzet en winst dan vrijwel exponentieel toenemen.

Bij eBay kennen ze het spel van aankopen als geen ander en nu kunnen Silverman en zijn baas, eBay CEO John Donahoe, bewijzen dat ze het spel van verkopen ook beheersen. Silverman verkocht, naar eigen zeggen, zijn eigen start up Evite ooit veel te vroeg en voor een te laag bedrag aan het nu uit elkaar vallende conglomeraat van mediamagnaat Barry Diller.

Met dank aan Erwin Boogert van Emerce en De Koopman.
Produktie: Eyebytes
Special thanks to Greg Mand.