De onfortuinlijke vriendjes & vriendinnetjes van John Wolbers

Nog geen week actief, maar 925's nieuwe rubriek 'Off the record' blijkt nu al van waarde. Tips van Diepkelen en eigen graafwerkzaamheden leveren sappige kleuring aan de 'Makkelijk Leven'-affaire. Tussenvonnis: John Wolbers, Frans Oosterbosch en hun handlangers hebben hard hun zakken gevuld, maar de kluisdeur celdeur valt nu in het slot. Leescht voort en vertel het na, vanavond in de bar. (Ah joh, John betaalt...)

Janine aka 'het meisje van de dierenambulance' in werkkleding

Het kaartenhuis waarop Wolbers cs hun bluf baseerden werd boekhoudkundig mogelijk gemaakt door twee simpele trucages. 1) Smeer kleine beleggers een veel te hoge hypotheek aan en gebruik de overwaarde niet voor de aankoop van tweedehands levenspolissen, maar bel de autodealer voor het nieuwste model Ferrari. 2) Activeer de wél aangekochte polissen niet tegen aanschafwaarde maar tegen eindwaarde. Drijfzand, want voor het tot uitkering komt moeten tot de dood premies worden betaald. Het verschil kan miljoenen belopen. Zo werd het beoogde resultaat behaald: een trotse notering op de Quote 500 junior. En zoals Wolbers zijn omgeving verzekerde: dat was nog maar het begin, de 'echte' rijkenlijst was het doel.

Uit bij de KvK (t/m boekjaar 2006) gedropte cijfers blijkt niet dat we met een Ferrari rijdende tycoon vandoen hebben. Integendeel. Armoe troef in John Wolbers Financieel Advies Holding BV. Vijfhonderd groot gedupeerde kleine huizenbezitters zullen er minder hartelijk om lachen, maar de Unverfroren eigendunk in Wolbers' publicaties is opmerkelijk. Op de website van het door hem gesponsorde autorace-team mag hij zichzelf op de borst roffelen. 'Eerst u, dan wij', stelt hij nederig, om daarna zijn stijl van werken te ontvouwen, waarin 'hard werken' en een 'slanke organisatie' centraal staan. Wolbers: 'Als je het werk goed en eerlijk doet, blijven de klanten voor de rest van hun leven bij je. Dan groei je vanzelf. John Wolbers vind het zelf een enorme kick als hij mensen kan helpen en een paar duizend euro voor hun uitspaart.' Dixit de man die zichzelf Ferrari's cadeau deed op kosten van de klanten. Huiver zelf maar even hier, op de site van een door Liocorno, lean & mean als ze zijn, gesponsord raceteam.

Vriendje 1
Voor het 'wegzetten' van polissen gebruikte Easy Life eigen colporteurs, maar ook tussenpersonen die tegen commissie werkten. Wolbers' zakenpartners delen zijn passie voor snelheid. Bijvoorbeeld Frans van den Berk, partner in Casa Novo Real Estate, één van de vele vennootschappen in het Easy Life/Wolbers-web. Van den Berk maakte furore op The Challenge 2005. Als piloot van 'Team New York Fire Department' nam hij deel met een rode Porsche 997. Geleased, zoals we vaker in Wolbers-kringen zien. Zou dat de reden zijn dat Van den Berk minder zuinig op zijn bandenprofiel is? Check dit filmpje maar eens.      


Van den Berk aka Team NYPD heeft iets met brand. Afgelopen zomer ging zijn monumentale boerderij in vlammen op. Intimi verzekeren 925 dat Van den Berk 'zakelijk nogal wat problemen' had. Lees: schulden. Er wordt zelfs gefluisterd dat het afbranden van de vijf jaar daarvoor voor 820.000 euro aangekochte boerderij geen toeval was. Vast staat dat de recherche met een nader onderzoek bezig is.  

Snelle jongens: John Wolbers met co-piloot Van der Putten 

Vriendje 2
Work hard, play hard
- het is een motto dat de zakenvrienden van Wolbers hartstochtelijk omhelzen. Neem Léon van der Putten, zijn vaste co-piloot in The Challenge. Van der Putten is geen man waar je ruzie mee moet krijgen; zijn postuur maakt hem bij uitstek geschikt voor de beveiligingsbranche. En ja hoor, laat deze vierkante gestalte nu net uitbater zijn geweest van de firma Secuprofs. Dit beveiligingsbedrijf dat zich opwierp als schild voor vorsten en diplomaten werd door Van der Putten in 2001 verkocht. Even later rolde Justitie de boel op omdat het een dekmantel voor drugshandel bleek. Na de verkoop aan de later gearresteerde Iwan G. ging Van der P. in zaken met zijn racemaatje. Hij werd bestuurder van Casa Novo Real Estate BV, een Wolbers-onderneming die (Spaans) onroerend goed ging kopen. Voor een, naar verluidt, vorstelijk salaris en een Mercedes AMG van de zaak. Van der Putten maakte het demasqué van Wolbers vorige week in volle glorie mee, tijdens The Challenge. Overigens zou hij vooral zélf slachtoffer zijn en veel geld hebben verspeeld. Er wordt zelfs gefluisterd over een schadepost van 'één miljoen'.

Vriendje 3
Sorry, eentonig, maar nog een racemaatje van Wolbers dat momenteel mindere bochten draait: Gosse Stielstra. Deze luxe juwelier in het verre Friesland reed snelle rondes met de held van dit verhaal (JW, red) in een knalgele Porsche. Ofschoon Wolbers nog weleens een sieraad uit de vitrines viste, kon hij niet voorkomen dat Stielstra's winkel deze zomer failleerde. Au. De winkel was nauwelijks of niet profitabel, al kon dit niet voorkomen dat de eigenaar zijn dure jongenshobby botvierde. Omstanders beschrijven Stielstra als 'een goeie gozer'. Des te treuriger is het dat zijn vrouw Ruby niet meer kan 'shoppen en champagne drinken', de hobby's waar ze volgens het RTL-programma Jetsetters zo bedreven in is.

.. en een BN'er!

Tenslotte een delicaat geval dat tussen de wielen van Wolbers belandde: een min of meer Bekende Nederlander. Romeo Egbeama, ooit presentator van MTV en later Yorin Travel. Kennelijk zat het niet erg mee met de tv-carrière, want Egbeama besloot tweedehands doodpolissen te gaan slijten als 'manager' van Easy Life Investments. De tv-man ging op klantenbezoek met Frits Rijnaard, de van Falcon Leven (=Fortis) afkomstige directeur die Easy Life na het ontslag van Frans Oosterbosch moest gaan redden. Egbeama was tot 1 augustus jl. statutair bevoegd, toen de dominostenen al stonden te bibberen. 

Via tips@925people.nl is er de afgelopen week van alles binnen gekomen. Soms zeer bruikbare aanwijzingen, waarvoor dank. Uiteraard filteren we streng, maar een paar zaken willen wij u niet onthouden.

* Wolbers en Oosterbosch maakten zo'n 6 ton kosten per maand. Niet alleen aan Ferrari's, ook aan 'marketing-uitgaven' en door het in dienst nemen van de halve familie Oosterbosch. Er werd geadverteerd in Quote en bij Harry Mens. Ook de accountant zou een forse greep in de overigens wankele boeken hebben gedaan: '30 à 50k' per maand. Na de entree van Rijnaard, najaar 2007, werd er hard gesneden en duikelden de kosten met 90%. Bleef over: een opgelopen min van sowieso 6 miljoen euro. 

* Onder de kop 'twee keer bestolen door directie' veegde John Wolbers in Het Financieele Dagblad zijn stoep schoon. 'Frits Rijnaard richtte stiekem een nieuwe vennootschap op, Palazzo Capital Group.' Alternatieve versie: ja, Frits Rijnaard probeerde ook zijn zakken te vullen, maar PCG was primair bedoeld als camouflage. De cijfers zouden geconsolideerd kunnen worden en de verliezen verhuld, zo heet het. Het beslissende conflict tussen Wolbers en Rijnaard ging vorige maand, natuurlijk, over geld. Statutair directeur Rijnaard wilde Wolbers dwingen om 2 miljoen per jaar gedurende 5 jaar terug te storten, daarmee de graai in de kas van Easy Life enigszins reparerend. Wolbers zou geen directeur meer heten, maar na 5 jaar wel 60% van de aandelen in Palazzo kunnen kopen. De grootaandeelhouder schuift Rijnaard uiteindelijk aan de kant als deze weigert grote bedragen van zakelijke transacties direct over te boeken naar de privé-rekening van Wolbers. Zou dat 'bestolen' van Wolbers daarop doelen?

* Nog in augustus 2008 meende Wolbers de zaak te kunnen redden. Intern gaf hij toe dat er zo'n vijftien miljoen van de 33 miljoen ingelegde gelden zoek was. Vlak voor zijn arrestatie schermde hij met 'een buitenlandse partij' die 45 miljoen wilde investeren in Easy Life. Op dat moment was hij door zijn spectaculaire spendeerdrift zakelijk zowel als privé een paria bij de banken. ABN Amro had hem de deur al gewezen. Zelfs de uiterst toegankelijke internetbank Bizzner schrapte Wolbers naar verluidt als klant. 

* John Wolbers gaf de Liocorno-slogan 'zorgeloos leven' nadere invulling. Zo zou hij na een feestje bij hem thuis iets te veel stimuli hebben geslikt, culminerend in een drieste actie: hij gooide een anderhalve ton duur horloge kapot tegen de muur. Zakelijk gezien stond hijzelf toen al op 2 voor 12. 

Vanzelfsprekend, zoals alles en iedereen in de Easy Life-zaak: wordt vervolgd!