Feestvrijdag: Congres kiept $700.000.000.000 (VIDEO)

Het kan gewoon niet op vanavond. Eerst hengelen JP en Wouter voor een prikkie Fortis Nederland en ABN Amro binnen en zojuist keurt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het aangepaste $700 miljard reddingsplan goed.

De Amerikaanse Senaat had woensdag al voor het nieuwe wetsvoorstel gestemd, dat het hevigste bloeden in de Amerikaanse bankwereld moet stelpen. De Dow Jones Index was 300 punten gestegen in afwachting van de stemming in het Huis en staat op dit moment nog ruim 1% in de plus.

Earmarks?
Er is veel te doen over de zogenaamde earmarks in de nieuwe wet, de kleine veelal ongerelateerde bepalingen die afgevaardigden in de wet laten opnemen als voorwaarde om voor te stemmen. CNN maakte een overzicht van deze bizarre eisen, zoals $100 miljoen voor de bouw van racecircuits en de subsidiering van houten pijlen voor kindertjes die boogschieten. In een wet die bedoeld was om de bankwereld overeind te houden.