Gefeliciteerd, u bent eigenaar van Fortis en ABN Amro!

Bos en Balkenende hebben op de valreep de prijspakker van de week binnen gesleept: de Nederlandse staat, dat bent u dus, koopt voor een schamele 16.8 miljard euro Fortis Bank Nederland en ABN Amro. Balkenende sprak van 'een oplossing die nodig was voor het herstel van vertrouwen'. U en ik weten wel beter: dit was een koopje.

Afgelopen zondag waren we nog zeer ontevreden over de deal die Bos sloot in Brussel, waarbij de Nederlandse staat 4 miljard euro neertelde voor een belang van 49% in Fortis Bank Nederland. Immers, het was geen belang in de beursgenoteerde Fortis Holding en hoe courant een minderheidsbelang is in een dochterbedrijf, blijft afwachten.

De deal
Maar de deal van vandaag is van een geheel andere orde. Fortis betaalde alleen voor ABN Amro al 24 miljard euro. Vandaag kiepten Balkenende en Bos 16,8 miljard, maar kregen daarvoor Fortis Bank Nederland - met inbegrip van ABN AMRO - en de verzekeringsdochter Fortis Insurance Netherlands in handen. Volgens Bos werden hiermee de liquiditeitsproblemen opgelost waarmee het Belgische deel van Fortis nog altijd kampte en werd tegelijkertijd de toekomst van de Nederlandse activiteiten van het concern veilig gesteld.

Komt tijd, komt cash
Komt tijd, komt raad, luidt het spreekwoord. Deze keer wordt het afwachten tot het moment dat de Staat riant gaat cashen op de aankopen van vandaag. De opbrengst uit de verkoop van respectievelijk de verzekeringstak van Fortis Nederland, Fortis Bank Nederland en ABN Amro moet tesamen op minstens 30 miljard worden ingeschat. Voor minder moeten wij, bezitters van deze boedel, het niet doen.  

45.000 nieuwe ambtenaren
De collectieve sector is tijdens de vrijmibo opeens uitgedijd met 45.000 mens. Zo hard kan het blijkbaar gaan in crisistijden. We zijn benieuwd of de Balkenende-norm van 220.000 euro jaarsalaris ook gaat gelden voor al deze nieuwe ambtenaren, maar voorlopig zien we vooral uit naar een enorme belastingmeevaller in 2009, misschien 2010. Want de Staat der Nederlanden gaat een frisse 10 (minstens) tot 20 (in een bull market) miljard eutjes overhouden aan de nieuwe staatsbankverzekeraar. Die meevaller kan alleen maar leiden tot lagere belastingen. En bedenk, de volgende keer dat u voor een leninkje of hypotheek aan de balie staat bij Fortis of ABN Amro: die eerste lijns manager aan de andere kant van de balie, die werkt voor u. En niet andersom.

Prettig weekend gewenst en nogmaals gefeliciteerd met deze vrijdagmiddagaankoop. We sluiten af met de inmiddels beroemde Fortis-rap.