Holleeder getuige: Endstra voor 85 miljoen afgeperst, 47 mio naar Holleeder

1-0 voor Jan-Hein Kuijpers. Gisteren lukte het de verdediger van Willem Holleeder om keihard te scoren in 'Het Proces van de Eeuw'. Raadsvrouwe Margot Gonggrijp-Van Mourik kan haar toga uitdoen. Ze is verre familie van getuige Dennis Prins. Dat mag niet van de 'wrakingskamer'. 'Huh, ik ken die vrouw nauwelijks', reageert Prins op 925.       

Had ze haar naam maar moeten houden
Dennis Prins, ooit een soort hulpsheriff in de hofhouding rond Willem Endstra, is getrouwd met een aangetrouwde nicht van rechter Gonggrijp. 'Misschien dat ik haar in de afgelopen tien jaar twee keer gezien en kort gesproken heb. Eén keer op een familiefeestje en een keer op haar eigen trouwerij. Da's alles.' Volgens Prins is Kuijpers alleen maar bezig met 'stemming maken'. 'Hij gooit zijn eigen glazen in. Dom. Om te beginnen kan hij niet weten of ik haar één keer per jaar spreek of dagelijks op schoot zit. En de vraag blijft: hoe sterk weegt het feit dat ik met haar over die zaak gesproken zou hebben voor de veroordeelde? Wat is mijn rol dan werkelijk in zijn proces?' Prins heeft nog een onbezoldigde tip aan getrouwde vrouwen in het algemeen en Margot van Mourik in het bijzonder. 'Als ze nou gewoon haar naam in dat huwelijk gehouden had, was er niets aan de hand geweest.'  

Endstra afgeperst voor 85 miljoen, 47 miljoen naar Holleeder
Prins is een belangrijke getuige in het Holleeder-proces. Tegenwoordig is hij actief in de mijnbouw, maar via een carrière in het vastgoed belandde hij in de cirkel van 'Wim' Endstra. Hij hielp Endstra met de betalingen aan Holleeder, ondermeer door de vastgoedmagnaat te vertegenwoordigen bij de gedwongen overdracht van pandjes aan Holleeder. Prins schat dat Endstra voor zo'n 85 miljoen is afgeperst, waarvan 47 miljoen euro bij Willem Holleeder terecht zou zijn gekomen. Van het ooit forse vermogen van Endstra - de Quote 500 schatte hem in die dagen op honderden miljoenen - is kennelijk weinig over. De erven Endstra onderhandelen op dit moment over de afkoop van de vastgoedportefeuille die hun erflater met superstenenschuiver Klaas Hummel beheerde in de bv Museumvastgoed. De erven onder leiding van broer Haico Endstra zouden genoegen moeten nemen met 25 miljoen euro. Niet echt een bedrag waar de eigenaar van grote huizenblokken en kantoorpanden in Amsterdam-Zuid postuum trots op zal zijn.