John Wolbers krijgt hoog bezoek, in zijn cel

Het zit John Wolbers niet mee. De Macher van Easy Life kreeg onlangs hoog bezoek, in de bajes te Breda waar hij al maanden in voorarrest zit. Curator mr. W.M. Sturms lichtte Wolbers in over een vordering waar hij naar kan fluiten als een overspannen Ferrari: €499.505,27.

De zaak zit zo. Al jaren rijdt John Wolbers heel hard met zijn racemaatje van Team d'Oro Racing, Gosse Stielstra. Deze juwelier uit Leeuwarden is iets strakker in het bochtenwerk dan het betalen van btw. Vandaar dat de fiscus dit voorjaar diens bv D'Argent Nieuwestad falliet liet verklaren. Er dwarrelde nog zo'n zes ton aan achterstallige blauwe enveloppen rond.

Volgens de curator zijn 'de slechte jaren 2005 en met name 2006' de oorzaak voor de malheur, toen de juwelier respectievelijk 48.413 en 404.758 euro het rood indook.           

Kennelijk besloot de lokale Rabobank even iets minder dicht bij de mensen te staan, want volgens het eerste en tweede faillissementsverslag is begin 2008 de financiering overgenomen door 'een particuliere relatie van de onderneming'.

Dat kan niemand anders dan John Wolbers zijn. Immers, meldt de curator op pagina 6 van zijn verslag: 'Er is een bezoek gebracht aan de pandhouder in de PI Breda.' Daar woont, niet geheel vrijwillig, sinds begin september niemand minder dan John Wolbers.  

Volgens het curatorenverslag eiste Wolbers twee weken voor het faillissement een zogeheten 'vuistpand' op. Lees: de voorraad horloges en sieraden was van hem. Stielstra verleende dat vuistpand. 'Dat verklaart meteen waarom-ie een Audemars Piquet-horloge van anderhalve ton tegen een muur kapot kon gooiden', suggereert een Wolbers-watcher

Toch kan Wolbers vermoedelijk de 5 ton die hij aan Stielstra leende afboeken. Veel horloges blijken in bruikleen van klanten of leveranciers, en de fiscus elleboogt zich in geval van een faillissement altijd naar voren.