Hoeveel zijn de 500 rijksten echt waard? (VIDEO)

Dat krijg je ervan met die oude media; de inkt is al droog als het nieuws nog moet plaatsvinden. De makers van de Quote 500 brachten de gisteren gelanceerde rijkenlijst naar de drukker toen de kredietcrisis nog moest losbreken. Vandaar een stukje service voor voyeurs naar zwaar vermogenden: 925's Rijken Rekenmachine.

De Quote 500 wordt halverwege oktober gedrukt, maar de peildatum voor de 500 geschatte vermogens is eigenlijk 1 augustus. Rijken met grote beursgenoteerde belangen - Heineken, Goldschmeding, de TomTommers en andere pechvogels - kunnen actueel berekend worden - Quote deed dat per 1 oktober, uiterlijk -, maar de meeste bedragen zijn gebaseerd op cijfers over het jaar 2007. In tijden van hausse of crisis is dat zoiets als rekenen in inches, ellen en bunders. Zwaar gedateerd. Zielig voor de reseachers, maar zonde als u net €9,95 hebt neergeteld.

Gelukkig, 925 weet raad. 925's Rijken Rekenmachine geeft de actuele waarde, zeg maar après kredietcrisis. Per sector. Dus wie zwaar in de financials zat, verdampt vrijwel volledig. Maar ook onder de vele stenenschuivers op de Quote 500 mogen velen binnenkort hun Mercedessen, maitresses en Ferretti's inleveren. Het rekenteam van 925 onderscheidt 10 sectoren, allemaal met hun eigen omrekenfactor.

Vanaf vandaag zal 925's echte rijkenlijst online staan, steeds weer voorzien van een update. Ook rijken buiten de landsgrenzen, van Santa Monica tot Moskou, zijn binnenkort in te kloppen in de calculator. De basis is altijd hun notering op een lokale richlist, van Quote tot Forbes of The Sunday Times.

Videoproduktie: Eyebytes
Redactie en regie: Godfried de Vries en Michiel Frackers