Easy Life's Frans Oosterbosch: van Ikea-kok tot succesentrepreneur

Groot nieuws vandaag in het FD over Frans Oosterbosch van het Easy Life-drama. Oosterbosch heeft namelijk nu ook officieel aan justitie toegegeven wat wij allang wisten: dat hij miljoenen euro's achterover drukte om pakken, huizen en auto's te kopen. Het belangrijkste nieuws staat echter verstopt in een bijzinnetje: fraudebaasje Oosterbosch was voor het Easy Life-avontuur bakker van Zweedse gehaktballetjes bij Ikea.

U maakte al eerder kennis met Frans Oosterbosch, of zoals 925's deepthroat 'm noemt: "die kleine kabouter". "Frans is flodderig, je zou hem geen dubbeltje geven." Toch is het deze Oosterbosch die, meer nog dan John Wolbers, het kaartenhuis heeft gebouwd dat in september door de Fiod omver werd getrokken. "John is zich de tering geschrokken toen-ie erachter kwam wat Oosterbosch had gedaan. Hij riep: "Franske, waar zijn de centjes, wat flikt ge me nu?!!""

Het FD citeert vandaag uit verhoorverslagen van justitie. Oosterbosch: "Ik heb natuurlijk foute dingen gedaan. Maar in mijn beleving kan ik nooit meer dan euro 7 miljoen hebben uitgegeven." Dat u zich dat maar even realiseert.

Hoe het begon
Oosterbosch runt in 2003 een kantoortje in het Brabantse Asten als tussenpersoon, en ontdekt via relaties de ongekende mogelijkheden van life settlements. Vanaf dat moment ruilt hij de Pytt i panna's (Zweeds aardappelgerecht) in voor de macabere maar zeer lucratieve business in Amerikaanse levensverzekeringen.

Oosterbosch stort zich met zijn bv Weso in de handel in polissen van mensen die tijdig dood moeten. Oosterbosch, omschreven als 'een slechte verkoper' maar ook 'een klein mannetje die je uit medelijden wat toestopt', werkt op dat moment al voor Liocorno, de hypotheekhandel van zijn achterneef John Wolbers. Oosterbosch houdt er nogal gewaagde methodes op na. Zo zadelt hij woningbezitters op met een over de top hypotheek, nieuw of via een oversluiting. De overwaarde wordt vervolgens niet veilig weggestopt, bijvoorbeeld in een levensverzekering, maar 'de pleiterik gemaakt via drie privé-rekeningen'. Aldus 925's deep throat: "Die mensen waren meteen hun geld kwijt." Het gelekte justitie-rapport bevestigt dat.

Hoe het fout ging
"Frans en John waren alleen geïnteresserd in de dekking, de zekerheden konden hen niets schelen.' Uiteindelijke lijkt Liocorno/Easy Live slechts een kwart van het kapitaal te herinvesteren. De rest verdwijnt in de zakken van Wolbers en Oosterbosch. Het FD schrijft vandaag dat er 7,6 miljoen aan investeringen is teruggevonden in de VS. Dat terwijl 70% van de inleg - ofwel euro 28,7 mln - geïnvesteerd had moeten zijn. Volgens de curatoren (pdf) reserveerde Easy Life geen geld voor rentebetalingen aan beleggers.

Volgens onze bron zou het Oosterbosch zijn geweest die financiering in de hoofdstedelijke en Brabantse onderwereld heeft gezocht. En het zou Oosterbosch zijn geweest die, als vlucht naar voren, een witwas-bank in San Marino probeerde te kopen. De Italiaanse eigenaren, "bekenden van de politie", zouden betaald zijn door veel te duur onroerend goed te kopen in Spanje.

Hoe het eindigde
Volgens Oosterbosch heeft hij inderdaad huizen en auto's gekocht van het geld, maar dat moet u hem niet kwalijk nemen. "Ik wilde mijn performance verbeteren door een duurdere auto, een groter huis en dure pakken", aldus de voormalige Ikea-kok in een verhoor.


Onze euro-joker voor het huis van Oosterbosch