Alles wat u moet weten over het Vertrek van Vogelaar in 400 woorden

Het gaat net zo lekker met de PvdA nu Wouter Bos de held kan uithangen met een noodfondsje hier, noodfondsje daar. En dan is het niet handig als Ella met haar shawls theedrinkend door een prachtwijk bonjourt met een aantal Antillianen aan haar armen. De PvdA moet namelijk ook aan de verkiezingen denken, en shawls, theedrinken, prachtwijken en Antillianen vinden kiezers niet gezellig.

Ya fired
Waarschijnlijk zaten Wouter en Mariette er al een tijdje op te broeden, want Vogelaars opvolger stond direct klaar. Volgens de Telegraaf was de positie van Vogelaar (58) onhoudbaar geworden doordat zij tijdens een bezoek aan de Antillen op eigen houtje een streep zette door een criminele-jongeren-registratie-databank voor Antilliaanse probleemjongeren. Met die actie ging zij dwars in tegen het kabinetsbeleid en dat was zou voor voor de PvdA de druppel geweest zijn. Vooral haar partijgenoot Ter Horst (Binnenlandse Zaken) spuwde vuur. Bos ontkent echter tegenover de NOS dat dit de reden voor de vertrouwensstaking is.

Feit blijft -- Vogelaar mag zich inschrijven bij het CWI.

De PvdA-top heeft Vogelaar gisteren een achterkamer in gesleurd, om haar vervolgens de deur te wijzen. Het "vertrouwen is opgezegd" heet dat in Den Haag. Dat betekent niet perse dat ze vonden dat Vogelaar slecht werk leverde. In tegendeel, ze vonden het zelfs allemaal wel prima. Maar onder andere door "onhandige mediaoptredens" (GeenStijl-aso Rutger Castricum) kon Vogelaar niet meer "gezagsvol en effectief" werken.

Vogelaar was zichtbaar emotioneel en boos over de geforceerde arbeidsduurverkorting. "De partijleiding vindt dat de resultaten op de beleids-terreinen tot nog toe onvoldoende zijn. Ik herken mij niet in die kritiek." Oftewel, 'ik heb hard gewerkt, wat is jullie probleem?' Het probleem is dat Ella geen volksvertegenwoordiger is die handelt binnen vaste partijlijnen. En aangezien Wouter Bos graag baas van het land wil worden, is ze ongewenst.

Opvolger
De opvolger staat al klaar. Eberhard van der Laan is advocaat en medeoprichter van het Amsterdamse bureau Kennedy Van der Laan. Van der Laan zat van 1990 tot 1998 in de Amsterdamse raad, en was een tijdje fractievoorzitter. Velen keren tot hem bij ruzies, zo was hij als informateur betrokken bij ruziënde partijen die een nieuw college moesten vormen. Een succesentrepreneur dus, die zijn hele carrière al met ambtenaren heult. Wij zijn benieuwd.