Leestip: Economist over zinloze crisisbijeenkomst wereldleiders

Morgen ontmoeten twintig wereldleiders, waaronder minister-president Balkenende, elkaar in Washington om de financiële en economische crisis frontaal aan te vallen. Hoe moeilijk het gaat worden om resultaten te boeken, doet The Economist haarfijn uit de doeken.

Er zijn grofweg twee manieren waarop de bijeenkomst van morgen - waar Balkenende dankzij de Franse president Sarkozy tóch bij mag zijn - wordt geïnterpreteerd: 1. die wereldleiders gaan een grote stap zetten op weg naar economisch herstel en 2. dit is een eerste gesprek in een reeks bijeenkomsten, die heel misschien ooit gaat leiden tot een nieuwe wereldwijde financiële structuur. Het juiste antwoord is 2. Want als in een bijeenkomst van de G7 al nauwelijks consensus valt te bereiken, dan voorspelt dat genoeg voor een G20. Ofwel, hoe groot is de kans dat de Engelse premier Brown (liberaal kapitalisme, beschermheer van The City), morgen in Washington hand in hand naar buiten komt met een Sarkozy (protectionisme, overheidsbemoeienis)?

The Economist is dan ook niet voor niets zeer cynisch over de ontmoeting in Washington. Constructief zijn ze ook, want alleen cynisch zijn is te makkelijk. Voor uw en ons gemak zetten ze de hoofdonderwerpen even op een rij:

1. Wat kunnen we doen om de crisis te beteugelen?

2. Hoe komen we (wereldwijd) tot degelijk financieel toezicht?

3. Hoe herstellen we de balans in de globale economie; Azië meer besteden en het Westen met sparen.

Het artikel leest u hier.