Hoe download ik HD-films en kijk ze op tv?

Mooi hoor, zo'n HD televisie. Maar wat heb je er aan als geen enkele zender in deze superkwaliteit uitzendt en de videotheek verder weg is dan de koelkast? Wij laten zien hoe lange winteravonden wegsmelten met films en tv-series in perfecte HD-kwaliteit.

Er zijn in Nederland weinig zenders die hun programma's in het superscherpte HD-formaat (uitleg) uitzenden. Het ís de toekomst van televisie, maar omroepen zien het als een dure investering. Die houding verandert langzaam. De Publieke Omroep wil vanaf 2009 wel in HD uitzenden. RTL Nederland gaat niet extra in HD investeren, maar de vervangingsinvesteringen gaan wel uit van HD-ondersteuning. Vrijwel de enige zenders die nu, via satelliet of kabel, in HD uitzenden zijn Discovery Channel, National Geographic, Eurosport en Sport1 (gebruikerservaringen). Om deze zenders te kunnen ontvangen, die je over een decoder en bijbehorend te beschikken. En die gaan we vandaag dus even niet kopen.

Dit artikel bestaat uit vijf onderdelen:

 1. Waar vínd ik überhaupt downloadbare films in HD-formaat?
 2. Hoe verbind ik mijn Mac met de tv?
 3. Hoe verbind ik mijn pc met de tv?
 4. Help me even, ik kom er echt niet uit.


1. Waar download ik HD-films?

Of downloaden illegaal is of niet valt te bezien. Volgens minister Hirsch Ballin van Justitie is dat het niet dus we voelen ons vrij onderstaande tips te geven.

Er zijn twee plaatsen bij uitstek om tv-series en speelfilms te downloaden: Usenet en BitTorrent. Wie downloadt via BitTorrent-sites als Thepiratebay.org of het Nederlandse Mininova.org begeeft zich juridisch gezien op glas ijs omdat je daar niet alleen downloadt, maar ook uploadt. Kopiëren van een ander mag wel, maar zelf verspreíden niet. Dat gezegd hebbende, gaan we door met de show.

BitTorrent
HD-materiaal op, bijvoorbeeld, Thepiratebay.org is te vinden in de rubrieken Video -> Highres -> TV shows of Movies. Een alternatief is te zoeken op de trefwoorden HDTV of 720p. Dat laatste staat voor 720 pixels, wat op zich weer een aanduiding is voor de beeldresolutie 720 x 1280 beeldschermpuntjes. Die zoekopdrachten leveren vooral Amerikaanse tv-series op. Dat is op zich niet vreemd, aangezien men in de VS al jaren in HD-formaat uitzendt.

Usenet / nieuwsgroepen
Usenet [?] is een van de oudste verschijningsvormen van internet. Het is het best te omschrijven als een tekstgebaseerd platform om berichten uit te wisselen. In de regel wordt het systeem gebruikt om te kletsen met gelijkstemden, bijvoorbeeld over telecomzaken, de dienstverlening van een provider of algemene internetzaken. Maar Usenet wordt ook veel gebruikt om audio, video en games te verspreiden. Vandaar dat we hier terecht komen.

Niet iedereen heeft standaard toegang tot nieuwsgroepen. Dat hangt af van je provider. Budget ISP's als Telfort bieden het niet, providers als Xs4all en Ziggo wel. Zoek even in de hulppagina's of je bij een échte provider zit of niet. Bied je provider geen nieuwsgroepen? Geen punt. Bij bijvoorbeeld Giganews.com heb je voor 5 euro per maand al een Usenet-abonnementje en toegang tot alle relevante nieuwsgroepen.

De twee grootste nieuwsgroepen voor HD-video zijn: alt.binaries.hdtv en alt.binaries.movies.x264.

Welke software je verder nodig hebt en hoe het downloaden in zijn werk gaat, staat hier uitstekend beschreven.

Wie écht de makkelijke weg wil bewandelen, installeert het programma FTD (handleiding). FTD is een gemeenschap van Usenet-gebruikers. Duizenden enthousiastelingen hebben al het moeilijke zoekwerk al voor je gedaan. Als a-techneut hoef je hier dus enkel een link te klikken, een paar gigabyte door het Adsl- of kabellijntje te trekken en klaar is Kees. De rubriek HDTV in FTD ziet er zo uit:


Een bestandsextensie voor HD-video is .mkv, Matroska [?]. Een andere is het .ts-formaat (H.264, MPE4). Mediaspeler VLC lust dit soort bestanden rauw.

Wankel op de benen?
Klik nog niet weg als het technisch geweld hierboven je afschrikt. Er zijn ook andere, simpeler te vinden bronnen om HD-video's te downloaden. Maar daar vind je geen volledige speelfilms of tv-series.

Op de volgende sites is gratis proefmateriaal te downloaden voor wie HD uit wil proberen

 • Microsoft.com - galerij met HD video, komt natuurlijk enkel op HDTV tot zijn recht
 • Videogalerij op Apple.com - Alle Apple-producten kunnen standaard met HD-video overweg, vandaar ook dit uitgebreide overzicht (tip van de redactie)
 • Sky.com - fragmenten van HD-uitzendingen bij dit Engelse tv-bedrijf.
 • Koop op eBay een iTunes Amerikaanse gift card (hier), zet iTunes op standje 'Amerika' en download een HD-film naar je Mac. Deze truc werkt niet onder Windows, omdat pc's niet standaard overweg kunnen met HD.

Nu de eerste stap erop zit, begint het echte werk. We gaan de computer verbinden met de televisie en video's kijken. Let wel: je kunt alleen HD video bekijken op een televisie die daadwerkelijk met HD overweg kan, een HDTV of HD Ready-televisie. Dat zijn er zo'n 2 miljoen in Nederland.

2. Hoe verbind ik mijn Mac met de tv?

De redactie van 925 werkt alleen met Macs. We werken alleen met de beste spullen. Geen gemieter met drivers, videokaarten, vinkjes, instellingen en onverwacht opspringende ballonnetjes. Je stopt de stekker er in en het werkt. Dat is ook zo in de context van dit verhaal. De nieuwe generatie iMacs en Macbooks ondersteunen namelijk standaard HD. Bovendien is de koppeling tussen de computer en televisie bijna zo eenvoudig dat het bijna geen uitleg behoeft.

Wat zijn de ingrediënten?

 • HDTV of HD Ready-televisie
 • VLC, programma om de video mee af te spelen
 • Perian (optioneel, maar altijd handig), een plug-in die Quicktime ondersteuning geeft voor talloze videoformaten
 • Voor de Macbook en iMac: adapter voor mini-DVI -> DVI
 • Schaf, afhankelijk van de video-in poort op de tv, een DVI -> DVI of DVI -> HDMI-kabel aan
 • De Mac Mini heeft een gewone DVI-uitgang en Apple TV een HDMI-uitgang. Schaf bij de tv passende kabels aan
 • Kabel van uitgang Mac koptelefoon naar analoge of optische audio-ingang van de televisie
 • Eventueel: SwitchResX of DisplayConfigX, software om resolutie van tv-scherm te veranderen


Voor de volledigheid: HDMI = DVI + geluid in één.

En nu? Zet de tv en computer uit en verbind de adapter en kabels. Korte instructievideo:


 • Zet de computer en televisie aan.
 • Mogelijk moet de tv nog verteld worden waar het nieuwe videosignaal vandaan komt. Raadpleeg het menu Instellingen, en eventueel de handleiding, om dit te regelen.
 • Ga op de computer naar Systeemvoorkeuren -> Beeldschermen en selecteer de resolutie die bij de televisie past: bij HD Ready is dat 1280x720 of 1366x768, bij Full HD is dat 1920x1080. Als het beeldscherm zwart is, staat de resolutie te hoog ingesteld. Schaal dan omlaag.
 • Als de tv deze functie heeft, optie Overscan inschakelen en aanvinken in de opties onder 'Beeldschermen' op de Mac [?]


Zoek vervolgens de gedownloade video op en speel deze af met VLC.


(Foto: Khürt (cc))


Klaar.

3. Hoe verbind ik mijn pc met de tv?

Wil je per se via een Windows-computer HD-beelden op je tv afspelen, dan dient de computer over de juiste hardware te beschikken. Dat is, bij voorkeur, een videokaart met een uitgang voor DVI of HDMI. Pc's kunnen standaard namelijk niet overweg met HD-resolutie, dus het signaal moet worden omgevormd. Met DVI en HDMI gaat dat eenvoudiger.

Het ís eventueel ook mogelijk om de VGA-uitgang of 3-componenten uitgang te gebruiken. Dat zijn echter analoge poorten waarbij het signaal via een converter of de grafische kaart digitaal moet worden gemaakt. Dat is passé, dus dat laten we iemand anders wel behandelen in de paragraaf 'Help me even, ik kom er echt niet uit'.

Wat zijn de ingrediënten?

 • HDTV of HD Ready-televisie
 • Windows Vista of Windows XP Media Center
 • VLC, programma om de video mee af te spelen
 • Windows Media Player 9 Series (720p) of Windows Media Player 10 Series (1080p)
 • Videokaart met bij voorkeur 128 Mb geheugen met DVI- of HDMI-uitgang (koop hier, kaarten die HDCP ondersteunen kunnen per definitie óók overweg met Blu Ray en HD DVD-schijven)
 • Schaf, afhankelijk van de video-in poort op de tv, een DVI -> DVI of DVI -> HDMI-kabel aan
 • Intern geheugen van minimaal 512 Mb
 • Recentste versie van DirectX
 • Een pc met een 3Ghz-processor is raadzaam
 • Eventueel: DVDPortal HDTV Pump Filter, om .ts-videobestanden af te kunnen spelen
 • Eventueel: Powerstrip, software om resolutie van tv-scherm te veranderen


Voor de volledigheid: HDMI = DVI + geluid in één.

En nu, na een korte instructievideo, aan de slag:

 • Update de drivers van de videokaart naar de recentste versie
 • Zet de televisie en pc uit
 • Sluit de pc en tv op elkaar aan met de kabels
 • Zet de apparatuur weer aan
 • Mogelijk moet de tv nog worden verteld waar het nieuwe videosignaal vandaan komt. Raadpleeg het menu 'Instellingen', en eventueel de handleiding, om dit te regelen.
 • Zet de computer op de juiste resolutie, 1280*720 is goed om mee te beginnen. De meeste LCD-schermen kunnen ook overweg met 1366x768. De afmeting 1920x1080 is Full HD, geen HD Ready.
 • Staat de video output op 50 Hz? Dat is correct.(Foto: spcummings (cc))

Klaar.

4. Help me even, ik kom er echt niet uit.

Vraag: Hoe stel ik een afwijkende resolutie in?
Antwoord: Op de pc met het programma Powerstrip, op de Mac met SwitchResX of DisplayConfigX.

Vraag: Kan ik een HD-film op DVD branden?
Antwoord: Branden kan wel, maar dat het HD-aspect verloren. Feitelijk zijn HD films enkel te bekijken op schijven die Blu Ray of HD DVD ondersteunen.

Vraag: Kan ik HD dat op tv wordt uitgezonden rippen?
Antwoord: Ja, maar het is een flinke klus. Bekijk deze YouTube-video voor instructies.

Vraag: Wat is het verschil tussen HD via de kabel, DVD, Blu Ray en Apple TV?
Antwoord: iLounge doet de verschillen tot in detail uit de doeken, rijkelijk geïllustreerd

Vraag: Hoe koppel ik mijn HDTV aan mijn pc met een converter en vertel eens wat over beeldstandaarden?
Antwoord: Dat legt EngadgetHD.com hier uit.


Relevante Links


Kom je er met deze links nog niet uit? Leg je oor dan eens te luisteren in één van deze discussieforums. Het is raadzaam eerst de lokale zoekmachine te gebruiken en je goed in te lezen alvorens de discussiegroep in te springen.