Titel "Betalen is voor de dommen" op last van MinFin veranderd

Vanavond brengt opperbretels Jort Kelder het spraakmakende "Is betalen voor de dommen?" op TV. Dat is overigens de nieuwe titel, aangezien de makers gechanteerd werden door het Ministerie van Financiën. Zij eisten dat de oorspronkelijke titel "Betalen is voor de dommen" veranderd werd in "Is betalen voor de dommen?", anders zou de staatssecretaris De Jager niet langskomen.

Het programma is onderdeel van de thema-avond op Nederland 3 over belastingen. Onze eurojoker is er namelijk van overtuigd dat hij zijn zaken niet handig aanpakt en teveel belasting betaalt. Hij gaat daarom op zoek naar de mogelijkheden om minder of helemaal geen belasting meer te betalen. Hij reist af naar Curaçao en Zwitserland op zoek naar meer informatie. Loont het nog om je geld te parkeren op Zwitserse banken? Welk voordeel hebben die vele Nederlanders die in het Belgische Brasschaat zijn gaan wonen? Wat zijn de voordelen van het kopen van een camper in Duitsland en waar moet je op letten als je in een lease auto rijdt?

Jort slaat dus een redelijk, laten we zeggen, bijtend toontje aan. En daar werden de bazen van de keurige publieke omroep een beetje bibberig van. Recentelijk kwamen ze daarom bijeen voor crisisberaad.

Ook het Ministerie van Financiën vond het niet grappig. Zij eisten, zonder medeweten van de staatssecretaris, dat de naam van het programma veranderd werd. Anders zou Jan Kees de Jager niet optreden als gast in de uitzending. 925 kon het ministerie niet bereiken voor commentaar.

Onder de streep allemaal fijne PR voor Jort en co. En waar hebben we het nou uiteindelijk over? Als zelfs ons Koninklijk Huis het doet...