[Update] GeenStijl begint publieke omroep omdat onbekende overname mislukte

Het kost een paar miljoen belastinggeld, maar dan heb je ook wat: een publieke omroep. Hoewel de intentie tot het oprichten van PowNed met veel grandeur werd aangekondigd door de Telegraaf-dochter, is de uiteindelijke oprichting niet veel meer dan "een doekje voor het bloeden". Dat blijkt uit een interview dat 925 met GeenStijl-sjef Dominique Weesie had. Oorspronkelijk had GeenStijl/TMG namelijk een heel ander plan.

"18 december ging er iets niet door waar we heel lang naar hadden uitgekeken. Een bepaalde overname. Die ketste op het laatste moment af en dat was een grote teleurstelling. Niet alleen voor Ambroos [Wiegers, medeoprichter GeenStijl, Red.] en voor mij, maar ook gewoon voor de hele redactie. Toen zijn we op een dag bij elkaar gaan zitten, en toen hebben we gezegd 'we moeten toch wat anders gaan doen, weet je wat we beginnen een publieke omroep'. Zo is het gegaan." En de op te richten omroep PowNed? "Een soort van doekje voor het bloeden".
 
Waarom?
Je kunt je afvragen waarom GeenStijl zo graag een publieke omroep wil beginnen. Een logische, zakelijke redenering vanuit eigenaar Telegraaf Media Groep zou zijn dat op deze manier alsnog de programmagids-gegevens van radio en TV kunnen worden verkregen. TMG heeft al verschillende rechtszaken gevoerd om die gegevens los te peuteren bij de omroepen, altijd zonder succes.

Volgens Weesie zijn programmagegevens echter niet de reden. "Nee, dat zit er niet achter. En wanneer dit wordt uitgezonden weet je ook waarom. Dat is cryptisch en daar zeg ik verder helemaal niets over." Echter, in een e-mailwisseling na het interview vertelt Weesie aan 925 dat hij toch niet bekend zal maken wat er nu is afgeketst.

Wie was het?
925 vindt dat de aandeelhouders van Telegraaf Media Groep en de belastingbetalers waarvan de miljoenen kostende publieke omroep gefinancierd zou gaan worden, recht hebben op de waarheid. Weet u meer over de partij die tegenover Weesie en Wiegers aan de onderhandelingstafel zat? Meldt u dan bij Off the Record. Uw tips worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.

Update: 17:25 uur
Bij 925 kwamen tips binnen met betrekking tot Spits. Weesie zou hoofdredacteur van Spits worden, en de krant omvormen tot een tabloid waaraan de GeenStijl-redactie zou gaan werken. Volgens Weesie klopt dit niet: "hier kan ik volmondig nee tegen zeggen" en "ik zou nooit hoofdredacteur van Spits worden. Ik vind het weinig swingend dat je van GS naar spits zou moeten". Hij sluit af met: "ik weet bijna zeker dat dit de komende periode nog niet naar buiten gaat komen." Oftewel, Off the Record blijft open staan voor uw tips.