Bluft Jan Hommen over ING's bonusbonanza? [video]

U heeft betere dingen te doen dan vrijdagavond voor de buis vegeteren. Bíjna een thuisblijver was het optreden van ING-interimtopdog Jan Hommen in Nova. Want hoe zat dat nu met die bonussen bij de slechts €0,8 miljard verlieslijdende bankverzekeraar?

Presentator Twan Huys schraapte zijn beste ABN bij elkaar om de zichtbaar ongemakkelijke ING'er te grillen, en versprak zich opvallend. Volgens 925's betrouwbare bronnen bedroeg de bonuspot van de ING Groep bijna één miljard euro. 'Het zou gaan om een bedrag van 925 miljoen euro,' blooperde Huys, ongewild verwijzend naar de bron van dat gerucht. 'Schromelijk overdreven', hoonde Hommen. Het zou volgens hem gaan om 'eenderde van wat de mensen zeggen dat het is (...) ik kan het wel zeggen, het is rond de driehonderd miljoen euro'. Subtiel wees hij daarbij naar de inhalige jongens en meisjes van de callcentres in Azië, die variabel beloond worden. 'Beetje goedkoop om die de schuld te geven', meldt een ING-ingewijde. 'In de zakelijke divisie zijn veelal tonnen en in sommige gevallen zelfs zevencijferige bonussen uitgekeerd'. 

Het is niet aan ons te stellen dat Hommen hier doet waar z'n eigen woordvoerders zo bedreven in lijken: hele of halve onwaarheden prediken. Maar volgens onze informatie uit het hart van Hommens onderneming wordt er veel meer aan bonussen uitgekeerd. Niet de oorspronkelijke 'ongeveer 950 miljoen', want na meerdere ingrepen van de interim-topman is er wat crème van de pudding gestreken. Maar door gegoochel met definities zou de officiële bonuspot cosmetisch afgeslankt zijn. Zo betaalt de bank bijvoorbeeld gegarandeerde bonussen aan binnengehaalde high potentials en rainmakers in de zakendivisie die onder bestuurslid Eric Boyer de la Giroday valt. (Wie? Nou ja, de snordragende Belg die de baas is van 'Wholesalebanking', lees de grootverdieners van de bank). Vaste bonussen, boekhoudkundig kan dat net zo makkelijk salaris heten. 

925 is de site voor 'de beter gesitueerde kantoorknuppel' en misgunt dus niemand zijn/haar terecht verkregen bonussen (een betere bestemming van ons belastinggeld is er immers niet). Maar we hebben ook iets met de waarheid... en andere ongemakken. Hoe zit het met die 300 miljoen van de heer Hommen? Ofwel: stuur 925 via de rubriek 'Off the record' uw (al dan niet geanonimiseerde) bonusbrief of andere relevante info.