Angst voor bankiers met blauwe ogen en Bin Laden [het nieuws van 529]

Dit gebeurde er terwijl u sliep. Obama stuurt 4.000 extra troepen naar Afghanistan in de strijd tegen de Taliban, Amerikaanse topfunctionarissen waarschuwen voor mogelijk nieuwe aanslagen op de VS. De daders van deze economische crisis kunnen al wel opgepakt worden, volgens de president van Brazilië zijn het witte bankiers met blauwe ogen. In twee minuten leest u alles wat u moet weten.

Dam nabij Jakarta doorgebroken minstens 50 doden - Door hevige regenval is een dam doorgebroken nabij Jakarta, de daarop volgende vloedgolf verraste de slapende bewoners van de wijk naast de dam. 400 woningen zijn verwoest en nu al zijn 50 doden geteld, hulpverleners verwachten dat dit aantal nog zal oplopen. International Herald Tribune

VS stuurt 4.000 troepen naar Afghanistan - Naast de eerder aangekondigde 17.000 troepen maakt Obama vandaag bekend 4.000 extra troepen naar Afghanistan te sturen. Amerikaanse topfunctionarissen zijn bezorgd om de hernieuwde macht van de Taliban, deze breidt dagelijks haar gebied uit. Wat niet breed wordt uitgemeten in de internationale media, maar waar Nederlandse sites mee koppen is dat Bin Laden weer aanslagen op de VS zou plannen. The Wall Street Journal  -  Trouw

Onderzoekers waarschuwen voor nieuwe piek in de olieprijs - Een onderzoeksinstituut van Cambridge waarschuwt voor de gevolgen van de dalende olieproductie op de lange termijn. Wanneer de economie, en vraag naar olie, weer aantrekt kunnen er tekorten ontstaan en als logisch gevolg zullen de prijzen voor ruwe olie dan fors stijgen. Was de prognose eerst nog dat de productie in 2014 uit zou komen op 109 miljoen vaten per dag, nu is deze al bijgesteld naar 102,1 miljoen vaten per dag. The Wall Street Journal

7.500 G.M. medewerkers stappen vrijwillig op - 7.500 medewerkers van G.M. hebben eieren voor hun geld gekozen en stappen vrijwillig op in ruil voor $45.000. Het liefst ziet de autofabrikant nog meer vast krachten verdwijnen, in plaats daarvan zouden goedkopere krachten terug moeten komen. G.M. is er veel aan gelegen om te herstructureren, na een eerder hulpplan van $13,4 miljard in december vraagt het nu om nog eens $16,6 miljard. The New York Times

Koopadvies van het Orakel van Hong Kong - Li Ka-Sing is eigenaar van de grootste bedrijven op Hong Kong en heeft enorme invloed op Aziatische beleggers. De miljardair adviseert om in te stappen in de aandelen- en vastgoedmarkt. Enige voorzichtigheid is volgens hem wel op zijn plaats, het aangaan van leningen voor deze investeringen zou niet verstandig zijn. The New York Times

De I.R.S. biedt belastingontduikers een inkeerregeling aan - Al diegene die per ongeluk vergeten zijn hun buitenlandse tegoeden te vermelden op hun belastingaangifte kunnen nu rekenen op coulance van de I.R.S. Nu de Amerikaanse overheid verlegen zit om geld is het de belastingdienst er veel aan gelegen om wat inkomsten te genereren. Drugs- en wapenhandelaren moeten goed de voetnoten lezen, de regeling is niet op hen van toepassing. De ontwerper van de Nederlandse inkeerregeling noemt deze pure bluf. The New York Times  -  NRC Handelsblad

Kunsthandelaar wordt beschuldigd van diefstal van $88 miljoen - Misschien heeft u wel eens een snuisterijtje bij hem gekocht, een aardig beeldje of een zeefdrukje. Maar wat u bij Lawrence B. Salander koopt, kan iemand voor u ook al gekocht hebben. Salander heeft dit truckje een aantal keer herhaald en hield daar naar alle waarschijnlijkheid $88 miljoen aan over. The New York Times

Bankiers met blauwe ogen zijn verantwoordelijk voor de crisis - President van Brazilië, Luiz Inacio da Silva, heeft premier Brown eens even uitgelegd wie nou helemaal verantwoordelijk zijn voor de crisis. "This crisis was caused by no black man or woman or by no indigenous person or by no poor person", "This crisis was fostered and boosted by irrational behaviour of some people that are white, blue-eyed.". Pure discriminatie. Times

Duits dorp te koop - Nee dit bericht is niet eerder geplaatst, dat betrof het Engelse dorp Linkenholt dat ook te koop staat. Vond u dit dorpje niks, of bent u gewoon geen liefhebber van 'fish and chips', dan is misschien het Oost-Duitse dorpje Lieben iets voor u. Voor drie euro ton koopt u: één grote boerderij, één speeltuin, één winkeltje en maarliefst twee verkeersborden. Bieden doet u via het internet. de Volkskrant

Indiase wetenschappers bereiken doorbraak in ruimtevaarttechnologie - Niets staat India nog in de weg voor een glorieuze toekomst in de ruimtevaart. Militaire wetenschappers hebben een Curry ontwikkeld die genuttigd kan worden in de ruimte. Het pittige Indiase gerecht zou moeilijk te verteren zijn bij gewichtsloosheid, maar hier schijnt nu een oplossing voor te zijn, heimwee bij astronauten kan dus effectief worden aangepakt. Wie draagt deze wetenschappers aan voor de Nobelprijs? Times