Off the record: Gaat Beatrix aftreden?

Landgenoten! Het zoemt, het fluistert, het pssssstttt... Hare Majesteit zou maandag a.s. haar zoon Willem Alexander een Heel Groot Cadeau bezorgen voor zijn 42ste verjaardag: de Troon van het Koninkrijk. Doet ze het, of doet ze het niet?

Niets nieuws, dat gerucht over de op handen zijnde abdicatie van onze vorstin. Maar er zijn nogal wat aanwijzingen dat het nu toch écht gaat gebeuren. Immers, omroepbronnen bevestigen 925 dat de RVD zou al zendtijd geclaimd heeft. Aanstaande donderdag krijgen de Oranjeklanten een goedmakertje toegeworpen in de vorm van een defilé op Paleis Het Loo. Da's dan meteen een mooi afscheidsfeestje. Drakensteyn, waar ze ooit door het struikgewas samen met Claus werd gekiekt en van 1963 tot 1981 woonde, is weer klaar gemaakt voor royale bewoning anno 21ste eeuw, waarna de 71-jarige Koningin Moeder zich volledig op de beeldhouwsport kan concentreren.    

Intussen vraagt Off the Record zich af hoe het verder moet met Willem Alexander Claus George Ferdinand? Voorheen Prins Pils heeft zich ijzersterk gepositioneerd als hoofd van de Oranje dynastie, vooral dankzij Maxima Zorreguieta aan zijn zijde. Door predestinatie wordt Alexander tot de troon geroepen. Uit traditie zal hij zichzelf vermoedelijk tot Willem IV kronen, maar Koning Sjaak de Eerste zou evenzeer passen. Immers, wiens loopbaan werd zo door zijn voorvaderen afgedwongen. Een functie die sinds de grote grondwetswijzigingen van de negentiende eeuw is uitgehold tot die van Lintjesknipper de Luxe.