Verloor De Nederlandsche Bank miljarden op goudverkoop?

Zo, en nu even serieus op de donderdagmiddag. Uit een doorwrochte analyse van The Financial Times blijkt dat de Europese centrale banken het afgelopen decennium $40 miljard armer zijn geworden door hun goudvoorraden te verkopen. Als deze redenering klopt, zou dit doorgerekend De Nederlandsche Bank rond de $4 miljard hebben gekost.

Hoezo dan, Financial Times? Nou zo dus: in 1999 kondigde de Bank of England aan een groot deel van zijn goudreserves te verkopen. Andere centrale banken in Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Nederland volgden dat voorbeeld (meent FT). De goudprijs lag toen rond de $280 per ounce (28 gram), nu is dat meer dan verdrievoudigd naar zo’n $900. 

De Europese centrale banken verkochten vanaf 1999 tot heden samen zo’n 3800 ton goud wat ze volgens de FT omgerekend naar de huidige koersen $52 miljard heeft gekost. Geld dat vrijkwam door het goud te verkopen werd in veilige staatsobligaties belegd, wat rond de $12 miljard zou moeten hebben opgeleverd. Verlies: $40 miljard. Zwitserland was de grootste verkoper en dumpte 1550 ton wat ze zo'n $19 miljard zou hebben gekost.

DNB minus $4 miljard?
Ook Nederland verkocht sinds 1999 rond de 379 ton goud, wat - als de redenering van de FT wordt doorgetrokken - grofweg rond de $4 miljard zou moeten hebben gekost. DNB wil tegenover 925 niet op de berekeningen ingaan. "Wij zijn altijd zeer terughoudend wat betreft mededelingen over goud," aldus woordvoerder Herman Schipholt.

Bij het bericht van de FT kan wel worden aangetekend dat DNB niet per se "in navolging van de Bank of England" zijn goud verkocht: al sinds de goudstandaard begin jaren zeventig werd losgelaten, werd er nagedacht over de Nederlandse goudvoorraad. Of zoals DNB het zelf ooit verwoordde:

"Een groot deel van de activa op de centrale bankbalansen zat vast in het goud en afgezien van een waardestijging levert goud geen rendement op. Hierbij moet wel worden bedacht dat de betekenis van de waardestijging maar relatief is omdat deze niet en-masse kan worden gerealiseerd."

In 1992 werd al 400 ton verkocht en in 1996 nog eens 300 ton. En DNB was niet de enige: in 1997 verraste de Reserve Bank of Australia de wereld toen bleek dat bijna de hele goudvoorraad was verkocht. De Europese centrale banken sloten in 1999 een overeenkomst om tot 2004 maximaal 2000 ton te verkopen. 

Nederland heeft nu nog 612,5 ton goud waarmee het percentage goud in de reserves is teruggebracht naar 60, wat nog steeds behoorlijk hoog is. Gemeten naar hoeveelheid goud per inwoner stond Nederland in 2003 nog op de vierde plaats wereldwijd.

(via DNB)

(via FT.com)

Bijna alle centrale banken hebben goud verkocht. Behalve China, het land ging in tien jaar van 395 naar 1054 ton.