Bank United valt om, grootste faillissement in bankensector dit jaar

Er valt weer eens een Amerikaanse bank om, nummer 34 van dit jaar inmiddels. Maar het faillissement van de bank in kwestie, Bank United, is wel het grootste van 2009 (tot nu toe dan). En dat gaat de Amerikaanse depositoverzekeraar FDIC zo'n $4,9 miljard kosten.

De grootste bank van Florida is inmiddels overgenomen door een groep investeerders die $900 miljoen hebben betaald. Zij krijgen daarmee controle over $12,7 miljard aan activa en over $8,3 miljard aan minder risicovolle deposito's.

De groep durfkapitalisten bestaat uit onder meer Blackstone, Centerbridge Partners en Carlyle Group, een investeringsvehikel van miljardair Wilbur Ross. 

Bank United is het grootste bankenslachtoffer van de kredietcrisis na IndyMac in juli vorig jaar. De bank kwam mede door zijn riskante hypotheekportefeuille in de problemen, want iedereen weet, de huizenmarkt in Florida is niet om heel vrolijk van te worden. Volgens recente cijfers werd in april een op de 135 huizen in Florida gedwongen verkocht, dat is 75% hoger dan een jaar geleden en daarmee staat Florida nummer 2 in de foreclosure-top10 van de Verenigde Staten. 

Het faillissement laat duidelijk zien dat de Amerikaanse bankensector nog verre van gezond is. Vooral onder kleinere banken zitten nog veel potentiële omvallers. The Wall Street Journal maakte eerder deze week de resultaten bekend van een 'stress test' die de krant op zo'n 940 regionale banken losliet. Daaruit bleek dat deze banken mogelijke verliezen tegemoet kunnen zien tussen de $100 en $200 miljard. Voor zeshonderd van hen kan dat voor serieuze problemen zorgen.