Nederland heeft wereldprimeur met kampioenschap FootGolf

Uit de kartonnen doos van commercial creativity-bedrijfje Nothing kwam de redelijk briljante gedachte om 'iets' met voetbal en golf te doen. Dat werd FootGolf; de Nederlandse FootGolf Bond zag het licht en het Nederlands Kampioenschap zal op 6 september zijn première beleven (Pierre van Hooijdonk en zijn caddy Ton Lokhoff komen ook). 925 voorspelt: dit gaat heel groot worden.

De voetballers vinden het zo leuk dat ze zelf caddy's (collega's) meenemen zo neemt:
Pierre van Hooijdonk - Ton Lokhoff
Theo Janssen - Jeroen Heubach
Kenneth Perez - Olaf Lindenberg
Patrick Pothuizen - Rutger Worm 

FootGolf is dus een combinatie van voetbal en golf (inderdaad ja) die wordt gespeeld op officiële golfbanen met uitgegraven holes van 53 centimeter. 

Drijvende kracht achter het footgolfen is oud-voetballer Willem Korsten (ex-Vitesse, Leeds United, Tottenham Hotspur) die met zijn voetbalvrinden na de training graag een balletje tussen een kleedkamerdeur een kilometer verderop mocht mikken. Willems broer is Bas Korsten en dat is weer een van de oprichters van Nothing, dus dan is één en één al snel twee. Da’s logisch, zou ome Cruijff zeggen. 

Een nieuwe sport is geboren...
Naar eigen zeggen ontwikkelde Korsten (Bas) samen met mede-Nothing-oprichter Michael Jansen “dit simpele spelletje tot officiële, nieuwe sport: FootGolf”. Helemaal nieuw is het niet want uit de diepe krochten van het wereldwijde web visten wij een Adidas-promo filmpje uit 2007 waar Kaka en Aimo Diana een potje aan het footgolfen zijn (zie onder). Of waren zij early adapters? Hoe dan ook, Nothing pakte het in elk geval goed aan en wist er een officiële sport van te maken door de oprichting van de Nederlandse FootGolf Bond (NFGB), de eerste landenbond ter wereld. De NFGB liet 925 weten dat ze inmiddels al uit Engeland, Spanje, Nieuw Zeeland, België en Portugal aanvragen heeft gekregen om eveneens een landenbond op te richten.

“FootGolf is een ideale sport voor voetballers met een goede traptechniek, die het niet meer hoeven te hebben van hun snelheid,” aldus Korsten. “En dat zijn er nogal wat. Als je ziet hoeveel enthousiaste reacties we elke dag krijgen, dan zouden we per direct drie charter-vliegtuigen kunnen vullen voor een FootGolf-trip naar, zeg, Vale do Lobo.”

Op 6 september is het niet Vale do Lobo maar het 'Rijk van Nijmegen’ waar het NK plaatsvind. Ook mooi en bovendien een stukje minder verder vliegen. Dagkaarten kosten €75, - en dan wordt u de hele dag voorzien van eten en drinken. Met een VIP-kaart à €135 krijgt u ook nog eens een clinic en mag u na afloop mee barbecuen. Het gaat naar verluidt erg hard met de kaarten, dus wees er snel bij. 

Deelnemers onder anderen: Pierre van Hooijdonk, Roy Makaay, Bryan Roy, Kenneth Perez, Regi Blinker, Ricky van Wolfswinkel en Danny Koevermans. Meer info: nfgb.nl

Kaka en Aimo Diana als early adapters van FootGolf.