Wie is Klaas Wagenaar, de omstreden KPMG-adviseur van Kroymans?

En de Kroymans-soap gaat verder... De curatoren van Kroymans gaan de rol van KPMG-adviseur Klaas Wagenaar onderzoeken omdat er sprake zou zijn van 'paulianeus' handelen. Vlak voor het faillissement is een aantal dochterbedrijven van Kroymans overgeheveld naar Citadel, de investeringsmaatschappij van Frits Kroymans zelf. En dat is dus niet helemaal zuivere koffie (ofwel paulianeus), zeker als dit op advies van Wagenaar is gebeurd. Maar waar kennen we deze Wagenaar ook alweer van?

Wagenaar (Eindhoven, 1958) schoolde zichzelf na zijn VWO in de avonduren tot accountant en had verschillende functies in de accountantswereld. Hij maakte naam als crisismanager, puinruimer en zelfverklaard rebel, en heeft een niet geheel onomstreden cv opgebouwd.

In 1997 trad hij aan als CFO bij het op omvallen staande softwarebedrijf Baan Company. In 1999 werd Baan aangeklaagd door Amerikaanse beleggers die zich misleid voelden en het bestuur beschuldigden van het kunstmatig oppompen van resultaten. Wagenaar moest in die tijd lijfwachten inhuren om zich de woedende beleggers van het lijf te houden.

“De bewaking gold 24 uur per dag. Als ik de hond uitliet, liep een lijfwacht achter me aan. Ook hielden zij in de gaten wat mijn vrouw en kinderen deden. Ik hoop dit nooit meer mee te maken.” (FEM De Week, juli 2000)

De zaak werd in 2003 geschikt voor €32,5 miljoen. Wagenaar was toen allang weer aan een nieuw project begonnen wat hem eveneens slechte pers zou opleveren. Na wat tussenstopjes als bestuurslid van Sonera Zed (2000-2001; mobiel internet), eigenaar Wagenaar Networks (2001-2002) en herstructureerder van de Cobeco Groep (in een samenwerking met Boer & Croon), was hij aangeland op het pluche van Getronics.

De nerds van Getronics moesten wel even wennen aan zijn maatpakken van Oger (“Wat dat betreft wil ik best een beetje anders zijn dan de gemiddelde blauwe pakkendrager. Ik ben een beetje een rebel.”), zijn tweedehands Porsche (“Dat was heel nieuw voor een hoop mensen”) maar vooral aan zijn onconventionele manier van leidinggeven. (Wij zouden ook schrikken van zijn 'honkbaltruc':)

“In een meeting met juristen of bankiers die heel belangrijk is en waar de stellingen zijn verhard, spreken we af dat anderen het voorbereiden en dat ik dan binnenkom om de boel te doorbreken. Hoe krijg ik de wapens naar beneden? Ik heb toen in mijn rebelsheid bedacht dat ik binnen zou komen met een honkbalknuppel. Dus ik doe dat ding op mijn schouder. Iedereen, iets van 28 man, begon zenuwachtig te lachen en dat heeft een paar minuten geduurd. Ik hoefde helemaal niets te zeggen. Met die humor zijn we daarna heel snel tot een oplossing gekomen. Ik geloof niet dat mijn collega-bestuursvoorzitters zoiets doen. Dat is dan Klaas.” (Managament Team, januari 2004)

Dat was dus inderdaad Klaas. Maar Klaas pakte wel meer zaken anders aan wat helaas niet door iedereen (beleggers, toezichthouders) gewaardeerd werd. Zo liet hij het eind 2005 na om beleggers te informeren over oplopende verliezen bij Getronics Italië. Toen het gerommel met cijfers naar buiten kwam, startte de AFM een onderzoek maar deed de zaak uiteindelijk af met een ‘normoverdragend gesprek’.

Daarna ging het steeds slechter bij Getronics en beleggers eisten zijn vertrek. Uiteindelijk nam KPN het noodlijdende bedrijf over. Wagenaar moest het veld ruimen, maar niet zonder een vertrekpremie van €2,4 miljoen.

„Ik heb fouten gemaakt. Maar ik heb er zoveel van geleerd. Ik ben best tevreden en kijk zonder rancune terug.” (De Financiële Telegraaf, oktober 2007)

Wagenaar verdween daarna even uit beeld. Hij zou zich na zijn vertrek vooral hebben bezig gehouden met het behalen van zijn vliegbrevet en een eigen vliegtuigje hebben aangeschaft. November vorig jaar kondigde KPMG aan Wagenaar te hebben aangetrokken om leiding te geven aan de nieuwe afdeling Value Enhancement en Restructuring ("advies op het gebied van herstructureringen en hands-on ondersteuning van onze klanten").

Een van zijn eerste klussen was een onderzoek bij Kroymans naar 'strategische heroriëntatie'. Nu gaat het er dus om of in dat KPMG-herstructureringsplan het advies stond om goedlopende bedrijfsonderdelen te 'verplaatsen'. En daar staat volgens accountingweb.nl (die al in april over deze zaak schreef) een straf van maximaal vier jaar op.

Het onderzoek richt zich op de verkoop van Kroymans-dochters zoals Lasaulec, Sator en Stertil aan Citadel, kort voordat Kroymans in maart failliet ging. Ook het onderbrengen van de lease-activiteiten van Kroymans in een stichting wordt onderzocht. "We bekijken of de achterblijvende crediteuren van Kroymans hierdoor zijn benadeeld", aldus curator Cees de Jong in De Financiële Telegraaf.