Voormalig CEO Van der Moolen gaf excessief geld uit

Ondanks oplopende verliezen en een naderend faillissement bleef topman Richard den Drijver van het inmiddels in surséance verkerende handelshuis Van der Moolen met geld smijten. In mei nog maakte Den Drijver voor duizenden euro's "marketingreizen" naar Spanje en Monaco met zijn vrienden en relaties.

"Top Van der Moolen leefde op grote voet", kopt Het Financieele Dagblad vandaag. (De 'top' is uiteraard Richard den Drijver die sinds hij in 2006 als CEO aantrad, als een koekkoeksjong alle andere bestuurders handig uit het handelshuis wist te werken.)

Zo vloog Den Drijver dit jaar op 2 mei met een aantal werknemers, relaties en zijn adviseur Hans ‘Mr. Van der Moolen’ Kroon himself naar Madrid om een machtig mooie pot voetbal tussen Real Madrid en Barcelona van nabij te aanschouwen. In diezelfde maand reisde Den Drijver op kosten van de zaak af naar Monaco voor de Formule 1-Grand Prix, wederom in gezelschap van onder andere Kroon. De uitjes ("marketingreizen") zouden een kostenpostje hebben opgeleverd van meer dan een ton.

Den Drijver had uiteraard alle reden om eens flink te feesten gezien het verlies van €15,5 miljoen over 2008 dat hij kort daarvoor bekend had gemaakt. En niet te vergeten de voorziening van €43,2 miljoen die was genomen vanwege een dingetje met de fiscus. (De belastingdienst in Nederland en een aantal andere Europese landen is het namelijk niet eens met belastingontwijkingspraktijken die ook wel dividendstrippen of dividend arbitrage worden genoemd.)

Het is slechts een voorbeeld van het excessieve uitgavenpatroon van Den Drijver dat volgens het FD geregeld "onderwerp van gesprek" was in de commissarissenvergaderingen.

Zo moest en zou Den Drijver in 2007 een appartement in New York huren, uiteraard aan Park Avenue (met honkballer A-Rod als celebrity buurman), dat $30.000 per maand kostte. Nog meer kostte de inrichting: want zonder kroonluchters ($20.000), bedden ($20.000) en spiegels ($2.800) blijft het toch maar een kale boel. De totale inrichtingskosten zouden $137.242 bedragen. O ja, het verlies van Van der Moolen bedroeg dat jaar €88 mio en de Amerikaanse activiteiten werden aan Lehman Brothers verkocht.

Den Drijver (Den Haag, 1961) richtte in 1991 het optiehandelbedrijf Curvalue op dat in 2005 door Van der Moolen werd overgenomen. In 2006 kreeg Den Drijver de leiding over Van der Moolen. Daarna stapte de ene na de andere bestuurder (en commissaris) op.

In 2006 wordt CFO Leo Pruis  gedwongen op te stappen. In 2007 stapt COO Casper Rondeltap op en ook commissaris Van de Brink vertrekt. Een jaar later kondigt CFO Michiel Wolfswinkel  plosteling zijn vertrek aan wegens "persoonlijke redenen". Hij was net een jaar in dienst. De directie bestaat nog slechts uit Den Drijver. Die gooit op 17 juli 2009 na het geven van een winstwaarschuwing uiteindelijk zelf de handdoek in de ring. Commissaris Peter Zwart (ex-Van Lanschot) die sinds april 2009 aan boord is, neemt tijdelijk de bestuurstaken waar. Op 10 augustus vraagt Van der Moolen surséance van betaling aan.

Lees ook Hoe handelshuis Van der Moolen ten onder ging