BP doet "gigantische" olievondst, olie helemaal niet op

Hooray voor de westerse olieindustrie! BP maakte vandaag bekend een "giant oil discovery" te hebben gedaan in de Golf van Mexico. Het gaat mogelijk om een van de grootste olievondsten van het afgelopen decennium. Dus, hoezo, olie is bijna op?

Om hoeveel het precies gaat meldt BP niet, maar een "giant oil field" bevat volgens de classificering van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tussen 500 miljoen en 5 miljard vaten. Volgens The Financial Times zou het veld (genaamd Tiber) zeker 3 miljard vaten bevatten, waarvan 1 miljard met de huidige technologie omhoog te halen is. Volgens BusinessWeek is dit misschien wel een van de grootste vondsten van dit decennium.

Als het veld ontgonnen wordt, zal de olieproductie van BP in de Golf van Mexico (waar het Britse bedrijf nu al de grootste producent is) naar verwachting van 400.000 naar 650.000 vaten per dag gaan. Daarmee zal de vondst  substantieel bijdragen aan de Amerikaanse productie en wordt de zo gevreesde afhankelijkheid van MENA-landen verkleind.

De vondst is ook een beloning voor het geduld van BP om te blijven zoeken in een gebied dat in de jaren negentig na een aantal mislukte en zeer kostbare boringen in zogeheten "dry holes" werd afgedaan als de "Dead Sea". BP spendeert jaarlijks tussen de $600 miljoen en $1 miljard aan de zoektocht naar olie. Een dure hobby, dus een giant discovery is uiteraard meer dan welkom.

Wel zal het nog een tijd duren voordat de eerste vaten olie daadwerkelijk het veld uitkomen. Het ligt namelijk 400 kilometer van de kust en er moet geboord worden op een recorddiepte van 10.685 meter, inderdaad dat is dieper dan de Mount Everest hoog is. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat dit voor 2014 gebeurt gezien eerdere ervaringen van BP met het Thunder Horse-veld. (Dit veld ligt eveneens in de Golf van Mexico, werd ontdekt in 1999 maar was pas operationeel in 2008.)

Die technologische beperkingen om olie uit de grond te halen wordt vaker verward met de idee dat olie bijna op is. Uiteraard kunnen we geen eeuwenlang doorgaan met olie gebruiken zoals we dat nu doen, maar over vijftig jaar is er nog zat olie. Alleen moeten we het uit de grond kunnen en willen halen.

"Al die spookverhalen dat de olie eerdaags op zou zijn, is compleet uit de lucht gegrepen. Niks meer dan een permanente onderschatting van de kracht van de technologie", zei Noé van Hulst, directeur van het Internationaal Energie Forum (IEF) afgelopen mei in De Financiële Telegraaf. Een boodschap die Van Hulst als directeur Strategie bij het IEA in Parijs in 2005 ook al tegen ondergetekende verkondigde.