[Brekend nieuws] Recessie is weer voorbij

Yep, we kunnen de kratten slobberprosecco weer met een gerust hart inruilen voor magnums champagne, want de magere jaren zijn voorbij. Sneller dan verwacht blijkt de wereld zich van de recessie te herstellen. Sterker nog, de recessie is mogelijk, as we speak, alweer verleden tijd. Dat zegt de OECD in een tussentijdse rapportage over de stand der wereldeconomie, dus dan is het waar.

De voorspellingen, die een stuk optimistischer waren dan in juni, voorzien weer economische groei voor het derde kwartaal: 1,6% voor de VS, 0,3% in de eurozone (uitschieter Duitsland met 4,2%) en 1,1% in Japan. 

"Compared with expectations a few months ago, we now have a recovery which ... may be coming a little earlier and it may be slightly stronger because financial conditions have improved more rapidly than we assumed a few months ago", zei OECD's hoofdeconoom Jörgen Elmeskov tegen Reuters.

De OECD ziet herstel op het gebied van de aandelenmarkten en geldmarkten, het volume van de wereldhandel is krimpt niet langer maar is gestabiliseerd, exportorders trekken aan, net als het ondernemersvertrouwen (consumentenvertrouwen blijft nog achter). En bovendien lijkt de vrije val van de huizenprijzen in de VS en de UK te zijn gestopt. 

De vraag is natuurlijk nu of we dit moeten geloven, aangezien eerdere gevallen van koffiedikkijken wat betreft de toekomst der wereldeconomie evenveel voorspellende waarde bleken te hebben als de weekhoroscoop van de Margriet. En voorzag Nouriël 'Dr.Doom' Roubini niet onlangs nog de komst van de Double Dip? Hoe dan ook, wij prefereren toch liever de roze bril van de OECD. Champagne!

Zie hier de fijne grafiekjes waarmee de OECD onderbouwt dat de recessie o-v-e-r is.