Rijkman Groenink: Hé, hou 'es op met die bonussen!

Monsieur Sarkozy krijgt uit onverwachte hoek steun voor zijn bonussenplafond: Rijkman Groenink, de man die €26 mio overhield aan de uitverkoop van ABN Amro, vindt namelijk ook dat vette bonussen gelijk staan aan het verkopen van je ziel aan de duivel écht niet kunnen en dus geband moeten worden.

In een interview met The Financial Times zegt Groenink te geloven dat "de tijd voor hervormingen is gekomen". Hij heeft "goede hoop" dat toezichthouders en regeringen over de hele wereld een akkoord kunnen bereiken om bonussen die risicovol gedrag uitlokken een halt toe te roepen.

Is Groenink dan toch tot inkeer gekomen? Heeft hij een andere kijk gekregen op de geschiedenis? Nee, de man die zichzelf een jaar geleden nog naar vorig schoof als de kandidaat om ABN Amro weer te besturen (o nee, hij was verkeerd geciteerd) laat wederom zien dat PR niet zijn sterkste kant is. Hij gebruikt de rest van interview namelijk om zijn eigen bonus van €26 mio goed te praten. 

"Ik begrijp heel goed hoe vele, vele mensen denken over de buitensporige beloningen, maar in dit geval had het niks te maken met hoge beloningen voor het nemen van grote risico’s." Aha, ok.

Hij als grote visionair was namelijk al lang bezig met een nieuwe bonuscultuur bij ABN Amro. "Bij ABN Amro waren we langzaam naar een situatie aan het toewerken waarin we korte termijn bonussen meer en meer probeerden te koppelen aan het netto resultaat."

"Het enige wat ik kan zeggen is dat het nooit ABN Amro zelf heeft benadeeld omdat mijn bonus werd betaald door de aandeelhouders van RBS, Fortis en Santander. Onder die omstandigheden had ik geen gewetensbezwaren om het geld aan te nemen." Nee joh, aandeelhouders van andere banken zijn er immers om geplukt te worden. Ook benadrukt hij dat hij gewoon belasting moet betalen, zodat hij "maar" de helft (=€13 mio) overhoudt.