Van Middelkoop huurde een jacquet [dat is pas schokkend nieuws]

Guttegut, wat hebben die ministers, staatssecretarissen en topambtenaren er de afgelopen twee jaar op los geleefd. Wel €559.341,20 werd er gedeclareerd! Wanhopig zoeken de media met speciaal vrijgemaakte 20-koppige redacties onafgebroken in de vandaag geopenbaarde declaraties naar die éne speld in de hooiberg waaruit blijkt dat onze bestuurders toch minder calvinistisch zijn dan gedacht.

Guttegut, wat hebben die ministers, staatssecretarissen en topambtenaren er de afgelopen twee jaar op los geleefd. Maar liefst €559.341,20 werd er gedeclareerd. Wanhopig zoeken de media met speciaal ingezette speurtroepen in de geopenbaarde declaraties naar die ene speld in de hooiberg waaruit blijkt dat onze bestuurders toch minder calvinistisch zijn dan gedacht.
Maar helaas, er komt maar weinig spannends uit. Wel is daar even het mini-schandaaltje dat Eimert van Middelkoop van de ChristenUnie per abuis zijn parka, schrijfwaren en de huur van jacquet (de huur! De minister huurt een jacquet!) had gedeclareerd, terwijl hij daar een vast onkostenvergoeding voor krijgt. Gelukkig kwam een oplettende ambtenaar die was belast met het doorstrepen van de Chateau Petrus op de bonnetjes net op tijd deze malversatie tegen. Van Middelkoop erkende zijn fout en maakte direct €974,- over.
En oh oh, die Maxime Verhagen. Met zijn chronische rugpijn declareerde hij zeventig “preventieve stoelmassages” voor €100,- ex btw per stuk, zo smult het NRC Handelsblad. Nou, we weten allemaal wat dat betekent.
En weet u wat Nebahat Albayrak en Ernst Hirsch Ballin deden? Die spijkerden hun Frans bij in Spa (Nebahat in vijf dagen voor €4346 inclusief 4,50 verblijfsbelasting en Hirsch Ballin in vier dagen voor €3400 euro). Maar ook hier een tegenvaller voor wie een heuse affairette ruikt: ze gingen niet eens tegelijkertijd. En geloof schrijfster dezes die ooit per ongeluk in Spa belandde: daar is behalve de plaatselijke pizzatent met speciale rollatoroprit weinig te beleven.
Ook leuk is hoe Wouter Bos even duidelijk maakt dat hij de grootste aap op de apenrots is.   Vanwege een EU-bijeenkomst begin november vorig jaar overnachten Wouter Bos en zijn page Jan Kees de Jager in Brussel. Ze slapen in hetzelfde hotel, maar Bos in een luxe kamer voor €395, De Jager keek waarschijnlijk uit op een blinde muur want sliep voor €245. Dat had De Telegraaf, die dit wobben in gang had gezet, toch maar mooi ontdekt (wordt u er ook al moe van?).
http://www.telegraaf.nl/binnenland/4777820/__Bos_slaapt_beter_dan_De_Jager__.html?p=1,1
Toch heel wat anders dan de Britten, waar sommige parlementariërs in hun eentje meer declareerden dan onze hele politieke top.

Maar helaas, los van een opvallende voorkeur voor Chinese restaurants komt er maar weinig spannends uit. Wel is daar even het mini-schandaaltje dat Eimert van Middelkoop van de ChristenUnie per abuis zijn parka, schrijfwaren en de huur van jacquet (de huur! de minister huurt een jacquet!) had gedeclareerd, terwijl hij daar een vaste onkostenvergoeding voor krijgt. Gelukkig kwam een oplettende raamambtenaar die was belast met het doorstrepen van de flessen Château Pétrus op de bonnetjes net op tijd deze malversatie tegen. Van Middelkoop erkende zijn fout en maakte direct €974,- over.

En oh oh, die Maxime Verhagen. Met zijn chronische rugpijn declareerde hij zeventig “preventieve stoelmassages” voor €100,- ex btw per stuk, zo smult het NRC Handelsblad. Nou, we weten allemaal wel wat dat betekent.

En weet u wat Nebahat Albayrak en Ernst Hirsch Ballin deden? Die spijkerden hun Frans bij in Spa (Nebahat in vijf dagen voor €4346 inclusief 4,50 verblijfsbelasting en Hirsch Ballin in vier dagen voor €3400 euro). Maar ook hier een tegenvaller voor wie een smakelijke affairette op het spoor denkt te zijn: ze gingen niet eens tegelijkertijd! En neem van ondergetekende aan die ooit per ongeluk in Spa belandde: daar is behalve de plaatselijke pizzatent met speciale rollatoroprit weinig te beleven.

Wel leuk is hoe Wouter Bos even duidelijk maakt dat hij de grootste aap op de apenrots is. Vanwege een EU-bijeenkomst begin november vorig jaar overnachtten Wouter Bos en zijn page Jan Kees de Jager in Brussel. Ze sliepen in hetzelfde hotel, maar Bos in een luxe kamer voor €395, De Jager (keek waarschijnlijk uit op een blinde muur) moest het doen met een van €245. Dat had De Telegraaf, aan wie we deze openbaringen mede te danken hebben, toch maar mooi ontdekt (wordt u er ook al moe van?).

Toch heel wat anders dan de Britten, waar sommige parlementariërs in hun eentje meer declareerden dan onze hele politieke top bij elkaar.

Hier nog even een overzichtje per departement:

Economische Zaken: €89.171,76
Justitie: €75.883,94
Volksgezondheid: €67.365,35
Financiën: €52.944,44
Buitenlandse Zaken: €52.802,08
Binnenlandse Zaken: €42.758,17
VROM: €41.112,05
Onderwijs: €32.172,03
Defensie: €31.514,75
Sociale Zaken: €31.500,59
Verkeer en Waterstaat: €24.574,55
Algemene Zaken: €10.855,12
Landbouw: €6.684,33