[Homburg Tapes] Directeur: We verbranden 1 miljoen per maand (AUDIO)

Just another day at the office, kopje koffie, krantje en de post: rekeningen, een uitnodiging voor Jort Kelder + echtgenote, en een mysterieuze witte envelop, gericht aan Redactie 925. Is het een viral, een promodingetje, naaktfoto’s van Doutzen? Het blijkt een geluidsopname te zijn van een authentiek gevalletje klassenstrijd: minstens twintig Tukkers gaan tekeer tegen een directeur (met Gooische aardappel in de keel) die hun collegae wil ontslaan.

Luister ook deel 2

Verdeurie, dat lijkt die bijeenkomst van Homburg Participaties wel waar we een maandje geleden al over in De Telegraaf lazen. Dat was een nogal rumoerige bijeenkomst die begin juni in het Enschedese kantoor plaatshad en waar COO Harm Kranenberg tien van de veertig personeelsleden kwam ontslaan. Want het gaat niet zo goed, aldus Harm luid en duidelijk op de opname:

"We hadden [verwacht] dat we een verlies zouden maken met de hele groep van 1 miljoen euro dit jaar, dat zou te dragen zijn door de club. Maar we denken als we zo doorgaan dat we op een verlies uitkomen van 3,5 miljoen euro. Dat is veel geld." Vervolgens zegt hij dat Homburg het kantoor in Enschede gaat sluiten, en dat vanwege de samenvoeging met het kantoor in Soest een aantal mensen ("die in het indirecte apparaat werkzaam zijn") wordt ontslagen. Het kantoor in Enschede "verbrandt" namelijk zo'n 4,5 ton per maand.

"Als je kijkt naar de kosten (...) hebben we tot nu 1 miljoen provisie geboekt het eerste halfjaar en we verbranden hier 1 miljoen euro per maand. Per maand! In z'n totaal verbranden we 900.000 en de helft daarvan komt hier vandaan. Dus dat is heul veul geld."

In een persbericht van 12 augustus zei Homburg in reactie op de berichtgeving in de media over de reorganisatie bij Homburg Participaties: "Er wordt overwogen om van de huidige 2 vestigingen in Enschede terug te gaan naar 1. Ook de mogelijkheid van een toekomstige verplaatsing van de onderneming naar Soest wordt onderzocht."

Kranenberg is op de tapes heel wat stelliger: "[Dat betekent] dat we de komende maanden het kantoor Enschede gaan sluiten. (...) En dat we van een aantal medewerkers afscheid gaan nemen, vooral die medewerkers die in het indirecte apparaat aan het werk zijn. Ik weet hoe ongelofelijk vervelend dat voor jullie is maar ik weet ook als ik dat niet doe, en we modderen als het ware door, dat ik over drie maanden hier sta om de hele tent te sluiten."

Homburg-directeur Bert Albers reageerde op het bericht in De Telegraaf als volgt: "Dit is klinkklare onzin. Hier reageren wij niet op." Hij noemde de weergave van de bijeenkomst verder "eenzijdig en tendentieus".

We zouden zeggen: luistert u hieronder vooral zelf naar onze eerste compilatie van de Homburg-tapes. De boze Tukkers hebben we er even uitgelaten, maar geloof ons: ze zijn wel degelijk boos en daar is niks tendentieus aan. We hebben de saaie stukjes alvast even voor u doorgespoeld...

'Ik vind die ophef heel apart en héél Nederlands. Hier in Canada hebben we een bouwproject stopgezet, waardoor 1000 mensen zonder werk zaten. Daar doet niemand moeilijk over. In Enschede hebben welgeteld tien mensen hun baan verloren, omdat er nu eenmaal minder verkocht wordt op het moment. Niemand ontslaat mensen voor zijn plezier, maar het enige wat wij doen is op tijd ingrijpen. Een bedrijf is nu eenmaal als een accordeon. Als je stopt te bewegen, stopt de muziek.'
http://www.fd.nl/artikel/12346611/homburg-lage-waardering-beursfonds-beu

Wordt vervolgd.

Over Homburg Participaties
Homburg Participaties is naar eigen zeggen "in Nederland actief als initiatiefnemer en beheerder van investeringsproducten in Canadees en Europees vastgoed, zoals vastgoedfondsen, de Homburg (Mortgage) Bonds en de Homburg Capital Security A. Sinds oprichting hebben ruim 11.000 beleggers meer dan een half miljard euro via Homburg Participaties geïnvesteerd."