Brenninkmeijers boeken grootste verlies uit familiehistorie: - €3,6 miljard (minimaal!)

Duurzaam investeren kan pijn doen, zelfs als je de rijkste familie van Nederland bent. Nadat eerder dit jaar de familie Fentener van Vlissingen ruim honderd miljoen euro zag vervliegen door het faillissement van Econcern, worden nu de Brenninkmeijers duurzaam uitgekleed. De discreet opererende textielfamilie boekt het grootste verlies uit de familiehistorie (anno 1841). Good Energies, de duurzame poot van de Brenninkmeijer-dynastie, verliest dit jaar minimaal €3 miljard. Bronnen verzekeren 925 evenwel dat het werkelijke verlies groter is. 'Reken op minimaal €3,6 miljard, en dan hebben we het nog niet over hun andere investeringen.'

Good Energies, dat investeert in allerhande duurzame energieprojecten, werd in 2002 gestart op eigen initiatief van Marcel Brenninkmeijer. Zijn familie, door Quote met €24,2 miljard als rijkste van Nederland ingeschat, zag er echter niet zo veel in. Daar kwamen ze schielijk op terug toen Marcel Brenninkmeijer in korte tijd enorme rendementen behaalde. Good Energies werd alsnog onder de familieholding Cofra gehangen en prompt gepromoveerd tot een van de vijf hoofdpijlers van het familie-imperium.

Q Cells grote winstmaker
In 2008 meldde Marcel Brenninkmeijer trots dat zijn fonds al was gegroeid naar €5,2 miljard. Dat was vooral te danken aan zijn lumineuze ingeving om al vanaf het begin een groot belang van 48% in de Duitse zonnecelfabrikant Q Cells te nemen. Q Cells, dat in 1999 werd opgericht, liet sindsdien een ongekende omzet- en winstgroei zien. De beurskoers steigerde zelfs nog wilder omhoog, zoals hieronder te zien is. (Klik voor een vergrote versie op de grafiek.)

Koers Q Cells stort volledig in

In december 2007 bereikte het aandeel een hoogtepunt met €97,60. Het gehele bedrijf was toen zo’n €5,6 miljard waard. Op 26 september 2008, een dikke week na de val van Lehman Brothers, noteerde het nog €68,43. Door de kredietcrisis en de dalende olieprijs stortte de vraag naar zonnecellen volledig in. Van schaarste naar overvloed in no time. Gevolg: een dramatische daling van de prijzen voor zonnecellen. Het aandeel Q Cells nam een duikvlucht van '9/11'-achtige proporties. Eind juli haalde het aandeel Qcells een bodem van 10 euro. Inmiddels krabbelt het naar de €12, en is de market cap van Q Cells zo'n €1 miljard.

Alleen op Q Cells moeten de boekhouders van 's lands meest mysterieuze zakendynastie dus al €2,3 miljard afschrijven. Maar daar houdt de ellende nog niet mee op, fluisteren goed geïnformeerde bronnen in de wereld van het grote geld. Sms naar 925: 'De totale afschrijving is nu €3,6 miljard, maar dat zullen ze niet officieel toegeven.'

Niet vreemd, leert nader onderzoek. Zo bezit Good Energies ruim 32% van de aandelen van de veel kleinere Chinese zonnepanelenproducent SolarFun, dat aan de Nasdaq genoteerd is. Dat aandeel deed in januari 2008 nog ruim $35. Vandaag koopt u het in de ramsj voor nog geen $6 en is het bedrijf nog $328 miljoen waard in plaats van $1,5 miljard anderhalf jaar eerder. De algehele malaise in de duurzame sector slaat ook neer op alle niet-beursgenoteerde duurzame investeringen van Good Energies. Het ligt zeer voor de hand dat ook daar op zijn minst de helft van de waarde verdampt is. (Klik hieronder voor een graphic van de belangen van Good Energies en de huidige waardes.)

That’s it?
Onze verwachting is dat de Brenninkmeijers nog meer forse klappen te verwerken hebben, met investeringen van ruim €7 miljard in vastgoed (Redevco) en ruim €4 miljard in Private Equity (Bregal). Ook niet bepaald sectoren waar we van feest kunnen spreken.

Voor een faillissement van de textielfamilie hoeven we niet te vrezen. Tot 2000 financierden zij al hun activiteiten uit eigen middelen, en om pottenkijkers te weren maken de Brenninkmeijers nog steeds gebruik van commanditaire vennootschappen: dat kost geld, maar scheelt publicatieplichten. Inmiddels wordt een zeer bescheiden 10% van de familiebedrijven gefinancierd. De kans dat ze er door de bank uitgerookt worden is nihil, de Brenninkmeijers zijn hun eigen bank. Daar doet een luttel aantal miljarden verlies niets aan af.

Ter afsluiting van dit bericht een toefje Tros-gevoel. Goed nieuws: er is lekker gegraaid in de bakken van C&A! De omzet van C&A Europa steeg in 2008 met 3% tot €6,2 miljard. Da's fijn in tijden van uitverkoop.

Good Energies wil niet officieel reageren op het bericht. Het stuk is aan hen voorgelegd met de afspraak dat zij ons zouden waarschuwen als we in de verkeerde richting zouden zitten. Woordvoerder Bjorn Emde meldt vanochtend dat 'hij officieel niets kan zeggen en het in bericht alleen in grote lijnen is bekeken.Ik kan me voorstellen dat u daaruit opmaakt dat u in de goede richting zou zitten, maar dat is voor uw rekening.'