Vrijspraak voor De Vlieger en AFM beboet BNP [het nieuws van 529]

Dit gebeurde er terwijl u sliep. Zakenman Erik de Vlieger is gisteren vrijgesproken van afpersing en gijzeling. De Vlieger kan weer vooruit kijken, maar zegt wel forse schade te hebben geleden door de aantijgingen van het OM. Verder vandaag: de AFM tikt BNP Paribas op de vingers en terreurorganisatie Al-Qaida kampt met P&O-problemen. In twee minuten leest u alles wat u moet weten.

Zakenman Erik de Vlieger is niet schuldig aan afpersing –  Erik de Vlieger hoeft niet in plantsoendienst nu hij donderdag door de Amsterdamse rechtbank is vrijgesproken. De Vlieger werd door het OM beschuldigd van afpersing en gijzeling van restaurateur Alberto Fernandez. De rechter hield de feiten tegen het licht en zag een magere bewijslast, er zou eerder sprake zijn van een zakelijk conflict waarvan Fernandez de gevolgen niet kon overzien. Parool

Fusie Draka Prysmian van de baan – Kabelaar Draka moet alleen verder, fusiebesprekingen met de Italiaanse branchegenoot zijn afgeketst. Sinds eind juni zouden de twee kabelfabrikanten met elkaar in gesprek zijn over een samenvoeging van de activiteiten. “Grote obstakels” zetten nu echter een streep onder het plan, naar aller waarschijnlijkheid veroorzaakt door de Europese mededingingsautoriteit. Het Financieele Dagblad

‘Amerikaanse overheid wikkelt  steunplan langzaam af’ – Timothy Geithner heeft aangekondigd dat de Amerikaanse overheid haar steun aan de financiële markten langzaam aan het afbouwen is. Volgens Geithner is er nog wel een lange weg te gaan. In plaats van de economie te redden moet de economie nu hersteld worden. Bloomberg

AFM beboet BNP Paribas – Hans Hoogervorst tikt BNP Paribas op de vingers. De Franse bank zou ruim een jaar lang verzuimd hebben om een belang in een aan de Euronext genoteerde instelling te melden. Door deze onhandigheid kan BNP Paribas binnenkort een mooie CJIB machtiging van €120.000 op de deurmat verwachten. Niet meer doen hè. Trouw

Morgan Stanley’s Mack the Knife vertrekt – Wisseling van de wacht bij Morgan Stanley, CEO John Mack (a.k.a. Mack the Knife) maakt begin 2010 ruimte voor zijn opvolger James Gorman. Met het vertrek van voormalig obligatiehandelaar Mack wordt nog eens onderstreept dat Morgan Stanley zich wil profileren als retail bank. Aan Gorman nu de taak om de winsten weer op het pad omhoog te krijgen. The New York Times

P&O-problemen voor Al-Qaida – Tip voor alle lezers die in between jobs zijn, gezelligheidsvereniging Al-Qaida zoekt nog nieuwe medewerkers. De terreurorganisatie heeft problemen met het werven van nieuwe rekruten en het moraal onder de manschappen zou laag zijn, aldus verschillende terrorisme-experts. De raad van bestuur zou zelfs gedecimeerd zijn tot een harde kern van 6 personen. Al-Qaida is dus opzoek naar een goede intercedent en een nieuwe P&O-manager. Guardian

Berlusconi reageert op aantijgingen “ik betaal niet voor seksuele handelingen” – Het bezoek van de Spaanse premier Zapatero aan Italië wordt overschaduwd door de vermeende escapades van zijn gesprekspartner Silvio Berlusconi. Deze reageerde gisteren op de aantijgingen dat hij betaald zou hebben voor seks: “Het plezier en bevrediging ligt in de uitdaging. Waar zou het plezier blijven als je ervoor betaalt?”. Verder commentaar: “…ik zit graag aan tafel met aardige goed uitziende vrouwen, in plaats van met vrouwen die enige esthetische kwaliteiten moeten missen.” The Wall Street Journal

Lottovoorspelling houdt Engeland in haar greep – Gisterenavond viel voor miljoenen Nederlanders een droom in duigen. Weer viel de megajackpot niet op hun, veelal vijfde, lot (KH 05 66 41). In Engeland zorgt de lottotrekking van woensdagavond al een dag voor commotie. Illusionist Derren Brown voorspelde via een live uitzending de correcte uitslag van de lotto. De Britten zijn onder de indruk en speculeren over de technieken van Brown. Times