Wie profiteerden van het faillissement van Lehman Brothers [I.M.]?

Morgen is het exact een jaar geleden dat de 158-jaar oude zakenbank Lehman Brothers in elkaar stortte, een paniekgolf op de financiële markten veroorzakend. Maar wie vaarden wel bij dit reusachtige faillissement dat de opmaat vormde tot een wereldwijde recessie?

1. Juristen, adviseurs en andere uurtjefactuurtje-schrijvers
Volgens Bloomberg hebben advocaten en juridische adviseurs de afgelopen maanden $308 miljoen aan fees gedeclareerd voor de afwikkeling van het faillissement van Lehman. Herstructureerder Alvarez & Marsal, tevens leverancier van Lehmans huidige CEO Bryan Marsal, heeft zo'n $131,5 mio afgetikt. Ook law firm Weil Gotshal & Manges draait lekker door het opruimen van de brokstukken en heeft de $100 mio-grens inmiddels doorbroken. Volgens The Economist hebben de Weil-advocaten 86.000 uur in Lehman gestoken (nota bene: de seniors kosten rond de $1000 per uur). Kleinere firms als Lazard ($7,3 mio), McKee Nelson ($4,8 mio), Milbank Tweed Hadley & McCloy ($21,5 mio) en Jenner & Block ($9,6 mio) kregen de kruimels. De totale opruimkosten zouden volgens schattingen kunnen oplopen tot $900 miljoen. In de UK harkte PricewaterhouseCoopers £100 miljoen aan Lehman-fees binnen en draaide mede daardoor een recordomzet.

2. Barclays
Barclays shopte in de uitverkoop en tikte een koopje op de kop. De bank betaalde £1 miljard voor de Amerikaanse Lehmanbiz en boekte in het eerste kwartaal van dit jaar al £2,3 miljard winst op de deal. Ook versterkte Barclays zijn positie op de wereldwijde fixed income en commodities-markt: tussen het eerste kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van dit jaar verdrievoudigde de bank zijn inkomsten op die markten.

3. Nomura
Ook de Japanse bank Nomura zag Lehman instorten en rook een kans. Zodra het kon, kocht CEO Kenichi Watanabe, die pas vijf maanden Nomura leidde, de Europese activiteiten van Lehman en betaalde daar de symbolische prijs van $2 voor. Lehman Azië werd overgenomen voor zo'n $225 miljoen. De deal wordt in het algemeen beschouwd als een iets mindere dan die Barclays sloot, maar heeft Nomura toch gemaakt tot een global player. Over het eerste kwartaal dat op 30 juni eindigde boekte de bank zelfs een winstje van $118 mio, de eerste plus in anderhalf jaar.

4. Andere banken
Je zou kunnen zeggen dat de andere banken die wél zijn gered, indirect hebben geprofiteerd van de ondergang van Lehman. Lehman móest wel vallen om de publieke opinie rijp te maken voor het redden van andere op sterven na dode banken. Economisch gezien heeft de val van Lehman flinke pijn en paniek veroorzaakt en was het wellicht beter geweest om de investmentbank wel te redden. Maar de bailout van Bear Stearns in maart 2008 kwam de FED en het ministerie van Financiën op veel kritiek te staan en er is een grote kans dat het Trouble Asset Relief Plan van $700 miljard het zonder de Lehman-chaos politiek niet had gehaald. Er moest kortom een grote bank geofferd worden om de rest te redden. "If you look at financial crises, the standard playbook is to let the fourth or fifth largest bank go under and you save everybody else", aldus Kenneth Rogoff, econoom aan Harvard University, die in augustus vorig jaar al voorspelde dat er een grote bank ten onder zou gaan. The Economist stelt in zijn Economic Focus van deze week (What if Lehman had not failed?) zelfs dat "de val van Lehman de uiteindelijke oplossing van de crisis mogelijk heeft bespoedigd". 

5. Theater in Londen
Wellicht wat flauw, maar toch wel een grappig bericht in The Independent over een groepje Lehman-bankiers die nadat ze hun baan kwijt waren geraakt, besloten de theatergroep Aks Performance Arts op te richten. Ze hebben hun roeping gevonden én ze maken winst. Ook leuk was het verhaal van 'Amazing Grace' die toen ze haar baan als CDO-handelaar bij Lehman verloor de overstap maakte naar een carrière als exotisch danseuse. Voor meer verhalen over voormalig Lehman-employees check het social network Forever Lehman, met al meer dan 2700 leden.