Staatssteun ING afgekeurd? Of niet? Brussel, Bos en beleggers in de war

Een onrustige ochtend met dank aan de Volkskrant. Want die kopte vanochtend: "Staatssteun ING krijgt geen groen licht Kroes". Wouter Bos, die toch al zo’n gezellige dag tegemoet gaat, noemde het bericht in Goedemorgen Nederland "een canard" (mooi woord). Kroes zou haar besluit over de staatssteun dat vandaag bekend zou worden inmiddels hebben uitgesteld.

Euh, maar waar gaat het eigenlijk over? Over die tweede ronde staatssteun die Bos eind januari aan ING gaf toen de bank een verlies over het vierde kwartaal bekendmaakte van €3,3 miljard. Bos nam toen 80% van de Alt-A hypothekenportefeuille onder zijn hoede voor €22 miljard. De Nederlandse Staat betaalt ING voor de portefeuille een beheersvergoeding van jaarlijks $77 mio, ING betaalt de overheid jaarlijks $170 mio voor het verlenen van de garantie. 

Ondanks dat Bos stelde de portefeuille "tot op wijkniveau" te hebben laten uitpluizen, stelde de Europese Commissie ofwel IJzeren Neelie een onderzoek in naar de deal. ING zou er namelijk toch iets te gunstig zijn uitgesprongen en dat is oneerlijk. Volgens de Volkskrant vindt Kroes dat Bos "te genereus" is geweest. 

Bos zou nog een paar maanden krijgen om Kroes van het tegendeel te overtuigen en anders moet ING een fors hogere vergoeding betalen. De Volkskrant: "De Commissie ergert zich al maanden aan de 'arrogante houding' van Financiën in de gesprekken over ING. Nederland wordt betweterigheid verweten, minachting tegen commissieambtenaren en weigerachtigheid bij het verstrekken van de gevraagde informatie." Dat werd overigens door de Nederlandse corps diplomatique tegengesproken, maar goed daar zijn het dan ook diplomaten voor.

Inmiddels heeft Kroes laten weten haar onderzoek te verlengen. "Staatssteun in deze vorm moet passend vergoed worden en mag geen oneerlijke voordelen geven aan banken'", zei Kroes. "Daarom verlengen we ons onderzoek om samen met de Nederlandse autoriteiten te onderzoeken of dit past binnen de Europese staatssteunregels."

Beleggers blijken de Volkskrant ook te lezen want het aandeel ING verloor vanochtend bijna 5%. Rond het middaguur waren de ergste stofwolken neergedaald en stond het aandeel op een verlies van ongeveer 2,8%.

By the way, aan de hand van allerlei vernuftige wiskundige kansberekeningen beweerde Bos in januari dat de kans op verliezen voor de belastingbetaler 25% is. De worst case scenario waarin dit verlies naar voren komt ging uit van een Amerikaans werkloosheidpercentage van 9,5% in 2009. Die werkloosheid was in augustus inmiddels opgelopen tot 9,7% (lees ook Worst case scenario ING is dichterbij dan u denkt). Not so nice dus.