NEWbank niet verkocht en EU-akkoord over bonussen [het nieuws van 529]

Dit gebeurde er terwijl u sliep. De voorgenomen verkoop van NEWbank aan Deutsche Bank is afgeketst. Kroes stelde de verkoop van NEWbank als voorwaarde voor een fusie tussen ABN en Fortis, deze staat nu dus op losse schroeven. De bankiers hoeven ook al niet meer te hopen op een fijne bonus. De EU-leiders zijn het gisteren eens geworden over bonusbeperkingen. In twee minuten leest u alles wat u moet weten.

[Ondernemen]

NEWbank gaat toch niet naar Deutsche Bank, fusie ABN en Fortis op losse schroeven – Op 12 juni berichtten wij u nog over de boedelscheiding van ABN-Amro en Fortis. NEWbank zou, confom eerdere afspraken, definitief naar Deutsche Bank gaan. Maar het zijn roerige tijden en eerdere afspraken blijken geen garantie voor daadwerkelijke transacties. Gisteren ketste de deal toch af, volgens MinFin konden de partijen niet tot een overeenkomst komen. Verkoop van NEWbank is echter wel een voorwaarde voor de fusie tussen Fortis en ABN. Kroes keurt de fusie dan ook af zolang het betreffende onderdeel niet is afgestoten. Het Financieele Dagblad


[Politiek]

EU-leiders bereiken akkoord over bonussen – Voor bankiers is het een gitzwarte dag. Gisteren zijn alle, ja u leest het goed alle, Europese regeringsleiders het eens geworden over een bonusbeperkingen. Bonussen moeten voortaan voor een langere periode worden vastgehouden en “in redelijke verhouding staan” tot het vaste salaris en bedrijfsresultaat. Lekker strak gedefinieerd en geen ruimte voor discussie dus. Nu begrijpt u waarom de Britten wel akkoord gingen. Het Financieele Dagblad

Iran heeft geen kernwapens nodig – In een interview met NBC meldde de Iranese president Mahmoud Ahmadinejad dat zijn land helemaal geen kernwapens nodig heeft. Iran zal dan ook gewoon doorblijven gaan met het verrijken van uranium voor ‘vreedzame’-doeleinden. Ahmadinejad sluit echter niet uit dat Iran ooit over een kernwapen zal beschikken. BBC News

Beatrix wordt niet gekort op uitkering – Donkere tijden breken aan, geen zoet na zuur en al dat soort ongein. Gelukkig zijn er enkelen onder ons die ontzien worden in deze zware tijd. Het koningshuis wordt niet gekort op haar jaarlijkse toelage. Beatrix stelde geen looneis, maar kreeg wel een kleine, niet noemenswaardige, verhoging. Balkenende zei gisteren niet van plan te zijn om deze toelagen te herzien. de Volkskrant


[Beleggen]

Nieuwe wetgeving maakt einde aan flitsorder – De SEC komt met nieuwe plannen om rating agencies transparanter en onafhankelijker te maken. De SEC hoopt op meer concurrentie tussen de drie grote spelers Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch. En nu de SEC toch aan het schoppen is stellen ze meteen een verbod op flitstransacties voor. The New York Times


[Groot geld]

Beleggers in levensverzekeringen zwaar getroffen door fraude – Easy Life, A&O Life, allebei bedrijven met Life in de naam en beleggers in levensverzekeringen. Daar houdt de vergelijking nog niet op, ook het Amerikaanse A&O Life heeft haar investeerders gedupeerd. De beleggers zijn mogelijk tientallen miljoenen kwijt doordat A&O Life haar betalingsverplichtingen niet meer kon voldoen. De levensverzekeringen zijn hiermee waardeloos geworden, en naar goed Nederlands voorbeeld zijn de beleggers alles kwijt. Forbes


[Opmerkelijk]

Madoff’s strandhuis verkocht boven vraagprijs – Laat u niets wijsmaken over zogenaamde slechte vastgoedmarkten. Het strandhuis van ponzikoning Madoff heeft slechts twee weken in de verkoop gestaan voor het voor $8,75 mio is verkocht. De nog onbekende koper betaalde ruim een kwart miljoen meer dan de vraagprijs. U leest het goed ja, er is geen crisis op de huizenmarkt. Bloomberg

Google gaat boeken drukken – Google’s digitale bibliotheek is binnenkort ook in tastbare vorm te verkrijgen. Door een deal met On Demand Books (ODB) kan Google 2 miljoen copy-right vrije boeken aanbieden via ondermeer bibliotheken en universiteiten wereldwijd. Voor de duidelijkheid, het gaat hier om gedrukte boeken. Met de printers van ODB kan Google binnen vijf minuten een boek van driehonderd pagina’s niet alleen drukken, maar ook inbinden. The Financial Times