Gevalletje voorkennis bij miljardenovername bedrijf Ross Perot?

Ross Perot heeft het pensioen van zijn vijftien kleinkinderen veiliggesteld door zijn bedrijf Perot Systems voor $3,9 miljard aan Dell te verkopen. Echt nodig had 'ie het niet want voormalig presidentskandidaat Perot was al niet onbemiddeld met $4,5 miljard op de bank (nummer 110 in Forbes' rijkenlijst). Opvallend was dat afgelopen vrijdag de handel in call opties Perot Systems naar het hoogste punt in zeven jaar ging. Gevalletje voorkennis?

Vandaag werd bekendgemaakt dat Dell $30 in contanten betaalt per aandeel Perot Systems, het bedrijf dat door de 79-jarige Ross Perot en zijn enige zoon Ross Jr. Dell (mede) werd opgericht. Die prijs ligt ongeveer 68% boven de koers waarop het aandeel vrijdag sloot ($17,91).

Het lijkt er echter op dat meer mensen van de deal op de hoogte waren en ook hun pensioen wilden veilig stellen. Volgens Bloomberg was er vrijdag namelijk een forse piek in de handel in call opties Perot Systems: er werden die dag 2.539 call optie-contracten verhandeld, 242 keer meer dan het gemiddelde van de afgelopen vier weken. Er werden slechts 10 put opties verhandeld.

Vorige week lag het totaal aantal verhandelde call optie-contracten op 8.279, bijna het dubbele van de afgelopen drie maanden. Call opties die op 16 oktober aflopen en het recht geven om voor $20 te kopen, waren vrijdag 22% gestegen naar $0,55. Vandaag stegen ze verder met 1.645%, naar $9,60. Het aandeel Perot Systems dat vrijdag een zeer mager plusje van 0,1% noteerde, schoot vandaag op de New York Stock Exchange 65% omhoog naar $29,62.

De vraag is nu of er sprake is van voorkennis. De SEC, Dell en Perot Systems wilden geen commentaar op de zaak geven.

Het is overigens de tweede keer dat ex-marinier en selfmade man Perot een bedrijf voor miljarden weet te verkopen. In 1984 verkocht hij het grootste gedeelte van zijn bedrijf Electronic Data Systems (EDS) voor $2,5 miljard aan General Motors, in 1986 kocht GM hem uit voor nog eens $700 miljoen. Perot had EDS in 1962 met een lening van $1.000 van zijn vrouw opgericht omdat hij vond dat zijn ideeën door zijn werkgever IBM werden genegeerd. EDS is nu onderdeel van Hewlett Packard.