Gingen Borsato's zakenpartners voor €100.000 per jaar uit lunchen?

Borsato's The Entertainment Group is failliet en het grote moddergooien is begonnen, want iemand moet hier toch schuld aan hebben. Volgens De Telegraaf namen twee aandeelhouders het er in elk geval flink van: "(...) twee van hen [lunchten] afgelopen jaar voor ruim een ton bij restaurant Lakes in Hilversum, allemaal op kosten van TEG." Een ton?! Dan moeten ze meer dan €400 per dag hebben stukgeslagen (uitgaande van vijf werkdagen per week lunchen bij Lakes, vier weken vakantie per jaar uitgezonderd).

Da's toch knap.

Of is het misschien gewoon niet waar?

Volgens een werknemer die de telefoon opneemt bij Lakes ("ik wil mijn naam liever niet noemen") is het onzin. "Ze kwamen hier wel lunchen, maar niet voor een ton." Welke aandeelhouders er precies kwamen, wil hij niet zeggen. "We willen er eigenlijk niets over kwijt. We zijn hier niet echt blij mee."

Lakes ("het nieuwe hip-chique restaurant van de familie Fitouri en Erik de Boer" aldus de website) heeft al een lunchmenu'tje (drie gangen) voor €39,50, de duurste hoofdgerechten zijn €36, dus dat lijkt niet de grootste kostenpost te zijn. Een betrokkene suggereert in De Telegraaf dat vooral de alcoholconsumptie van de heren de rekening tot grote hoogtes opdreef. "De allerduurste wijnen moesten aangerukt worden. Het kon niet op."

Niet waar, aldus Lakes. "We hebben hier wel dure wijnen van een paar duizend euro liggen maar die worden bijna nooit besteld." Bovendien is het moeilijk voor te stellen dat de mannen elke middag starnakel dronken van de Château Pétrus weer richting werkvloer gingen. Of zou dat de kern van de problemen bij TEG zijn geweest? Een flesje huiswijn doet overigens €28,- bij Lakes.

Joop van den Ende lijkt ook wel te weten wie de schuldigen zijn, getuige zijn optreden in De Wereld Draait Door gisteren. Wij maken althans uit het (helaas ietwat warrige) gesprek met Matthijs van Nieuwkerk het volgende op: drie jaar geleden ging het mis toen Marco verkeerde zakenpartners kreeg die met geld gingen smijten. Leest u even mee:

MvN: Had ie verkeerde zakenpartners?
JvdE: "Niet de eerste helft van het geheel. Dat is eigenlijk de laatste drie jaar ontstaan. De gekte van: wij kunnen alles aan. (...) Ik ben anderhalf jaar geleden op uitnodiging van Paul Brinks geweest en toen... (Matthijs onderbreekt hem) (...) Het is zo dat naast die entertainmentgroep, dat de mensen die dat manageden meer wilden (...) Ze zaten in Nederland aan hun plafond, zo schat ik dat in. Toen zijn ze begonnen met allerlei internetontwikkelingen, ze zijn eigenlijk gewoon een venture capitalist bedrijf begonnen, overnames gaan doen. Ik heb samen met John de Mol meer dan honderd bedrijven overgenomen en het eerste waar je naar kijkt is: hoe is de inhoud van het bedrijf, wat is de kwaliteit maar ook wat is het bestedingspatroon van de mensen die ik overneem. Staan daar gigantische wagens voor de deur, lenen ze veel geld..."
MvN: Maar hier zegt u dus iets. Het waren dus patsers. U heeft daar even door de ramen gekeken en dat beviel u helemaal niet. En toen dacht u: hier ga ik mijn handen niet aan branden.
JvdE: "Dat waren ze dus nooit. Dat is ontstaan."

Dat van die "gigantische wagens voor de deur" lijkt inderdaad voor TEG op te gaan. Een betrokkene zegt in De Telegraaf dat het parkeerterrein leek "op dat van de bestuurstop bij ABN Amro". "Meisjes van 20 werden aangenomen en kregen direct een BMW van de zaak."

Maar wat gebeurde er ook alweer drie jaar geleden? Toen verkocht de vrouw van oprichter Paul Brinks, Sandra Nagtzaam, haar aandelen aan Ajax-directeur en oud-Orange topman Rik van den Boog en Unico Glorie (Sex voor de Boeg, ex-lid RvB Endemol).

Wij zeggen: wordt vervolgd.

Bekijk het fragment met Joop hieronder, het gesprek gaat over Marco na ongeveer 3 minuten.