Kroymans gematst door Belastingdienst? Plus het verbroken contract tussen Bartels en Mens

Off the record leegt vandaag de postbus met de binnengekomen tips uit de wereld van het grote geld. Deze week ontvingen wij het contract dat Dion Bartels met Harry Mens sloot voor een optreden in Business Class (dat nu dus helaas, helaas, niet door gaat vanwege een dingetje tussen Bartels en Homburg). Ook kregen wij de tip dat Frits Kroymans zou zijn gematst door de Belastingdienst. De overdracht van zijn landgoed zou wel erg laag gewaardeerd zijn, volgens de tipgever althans.

Fittie tussen Mens en Bartels
Geen dag zonder Bartels in de media, maar voorlopig blijft u gevrijwaard van zijn verschijning op zondagochtend in Business Class bij Harry Mens. Vanwege de ruzie tussen Bartels en Homburg, mag Bartels namelijk niet meer bij Mens op schoot komen zitten, aangezien Homburg net iets meer gewicht in de schaal legt (€200.000) dan Bartels (€50.000). Aldus Bartels.

925 ontving in zijn mailbox het contract tussen Bartels en Mens over de eerste aflevering à €10.875,- ex btw. Verder geen heel spannende lectuur, het leukst is nog deze passage: 

"Binnen aflevering 3 (4 oktober 2009) zult u gast zijn voor een interview met mij. In deze aflevering worden onderwerpen redactioneel behandeld over de branche waarin uw bedrijf actief is (in de breedste zin van het woord) waarbij tevens aandacht wordt besteed aan Bartels Advocaten. Tevens ziet de redactie de mogelijkheid om een redactioneel item te maken ter ondersteuning van het interview. Het uitgangspunt is dat het programma op basis van redactionele onafhankelijkheid tot stand komt. Bartels Advocaten zal op een natuurlijke wijze binnen het programma aanwezig zijn en daarbij neutraal in beeld worden gebracht zonder dat er sprake mag zijn van een wervende context."

Maar het allerleukst vonden we het nieuws dat Bartels "drukdoende is" zijn eigen tv-programma op te zetten "voorlopig genaamd 'Zwendel aan Zee'". "Dit programma zal moeiteloos de kijkcijfers van Business Class decimeren." Eat that, Harry.

 


Werd Kroymans gematst door de Belastingdienst?

Soms zit het mee, en soms zit het tegen. Voor Frits Kroymans zou het nu eens een keer mee hebben gezeten. In een poging landgoed Sterreschans uit handen te houden van kwaadwillende schuldeisers zou grootgrondbezitter Frits het landgoed hebben overgedragen aan zijn twee jongste kinderen. En zoals u weet kijkt de Belastingdienst bij deze transacties altijd vol interesse mee.

Soepel met het schenkingsrecht
De Stichting Administratiekantoor Landgoed Sterreschans zou zijn overgedragen aan de twee jongste kinderen van Frits, teneinde vader nog even te laten genieten van zijn riante woning aan de Vecht. Bij de waardering van deze transactie zou de Belastingdienst voor de verandering eens soepel zijn geweest. Naar verluidt is de waarde van het landgoed geschat op €7,5 mio, volgens de tipgever een te laag bedrag. De dienstdoende belastinginspecteurs hebben echter hun goedkeuring gegeven en zo kost de schenking 'slechts' een kleine €9,5 euro ton aan schenkingsrecht, per kind dus. Elk miljoen dat Kroymans onder de werkelijke waarde zit scheelt hem toch zo'n 135 duizend euro per kind.

Bewijs ontbreekt, evenals een waardering
Helaas konden wij geen direct bewijs vinden voor deze zaak. Als we in de bij de KvK gedeponeerde stukken kijken zien wij dat de heer Kroymans nog steeds in eigen persoon de bestuurspost van de stichting bekleedt. Eventuele wijzigingen in statuten of verschuivingen met eigendomsrechten zijn eveneens onvindbaar.

Dan de waardering van het pand, volgens de tipgever is deze dus te laag, volgens een lokale makelaar valt er echter weinig over te zeggen. Wat is duur in deze tijd en wat zou u ervoor willen geven? Wij durven het niet meer te schatten, maar mocht het waar zijn dan blijft het zuur voor Kroymans dat hij €1,9 mio moet betalen voor een gift aan zijn kroost.


Update Ferrari F430 Spider F1

Na het opsporingsbericht van vorige week werden wij overstelpt met tips. Wij zochten naar de vorige eigenaar van deze prachtige Ferrari F430 Spider F1 die deze zomermaanden bij de Domeinen in de etalage stond. Twee tips leiden ons naar twee verschillende Peters, elk perfect passend in het plaatje van de Ferrari-rijder.

Peter Petersen
De eerste naam is die van Peter Petersen, of beter gezegd wijlen Peter Petersen. Peter verkeerde in een zware beroepsgroep waarvan de beoefenaars een kortere levensverwachting hebben dan de gemiddelde Nederlander. Op 3 maart jongstleden werd de vastgoedhandelaar vermoord bij Jan Tabak in Bussum. In de kennissenkring van Peter is een vroeg heengaan niet opmerkelijk. In verschillende onderzoeken wordt hij in één adem genoemd met Endstra, Wijsmuller en Mieremet.

Saillant detail is dat hij op het moment van de moord in een BMW X6 zat met, juist ja, een Duits kenteken. Peter Petersen was dus, als een echt vastgoedhandelaar betaamt, op de hoogte van fiscaal aantrekkelijke constructies om zonder veel gedoe met BPM toch een fijne auto in Nederland te kunnen rijden.

Pillendraaier Peter van Dijk
De tweede Peter is Peter van Dijk. Bij vrienden, intimi en de landelijke pers beter bekend als Peter van D. Dit koosnaampje heeft Van D. te danken aan zijn niet al te frisse arbeidsverleden. De potentiële ex-Ferrari-eigenaar is een speler in de wereld van de synthetische drugs en zou het wapen hebben geleverd dat later is gebruikt voor de moord op Kees Houtman.

Van Dijk heeft dus het alibi om in een Ferrari rond te rijden, maar ook hij kan het niet meer. In 2008 werd de pillendraaier veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar.


Waar geeft de Belastingdienst onze centen aan uit?

Wij hebben slechts een vermoeden, maar u schijnt het te weten. Afgelopen week kregen wij een zeer verleidelijk aanbod van bewijsstukken van de spendeerdrift van onze belastingambtenaren. De tipgever, u zijt geprezen, verzuimde ons echter de documenten toe te sturen.

Bij deze dus een oproep. Bent u de betreffende tipgever, of heeft u ander belastend bewijsmateriaal, stuurt u ons deze dan via de beruchte mailbox. Vergeet deze keer dan niet om ook uw e-mailadres te vermelden.  


925 staat paraat om voor volk en vaderland de diepste geheimen van de boardroom te onthullen. Participeer nu zelf in deze moderne verzetsorganisatie tegen de macht van onwillige persvoorlichters en ondoorzichtige beschermingsconstructies. Stort al uw tips en kopij over hete deals, benoemingen en onverkwikkelijke kantooraffaires. Anoniem, gegarandeerd, hierrrrr in het postvak van Off the Record.

Disclaimer! Ondanks geducht onderzoek van alle tips door onze honderdkoppige researchredactie kan een bericht fouten en onvolkomenheden bevatten. 925 onthoudt zich lafhartig van enige aansprakelijkheid voor careerlimiting publicaties.