Wijst Merger Monday op herstel? En wie profiteert ervan?

Het was gisteren Merger Monday: Abbott kondigde aan een divisie van het Belgische Solvay over te nemen voor $6,6 miljard, Xerox kocht Affiliated Computer Services voor $6,4 miljard. De deals pushten de indexen wereldwijd, zo ook de Dow die alweer stiekem richting de 10.000 punten kruipt. Gaat het weer de goede kant op?

Laten we voorop stellen dat M&A’s nog lang niet op pre-crisis-niveau zitten. Volgens een vandaag uitgekomen rapport van de Boston Consulting Group is het niet zozeer het aantal deals dat sterk is teruggelopen (volgens BCG rond de 17%), maar vooral de waarde ervan. Als de lijn van dit jaar doorzet daalt de dealwaarde met zo’n 46%, waarmee we back to the (mid) nineties gaan.

En inderdaad, volgens de gegevens van Reuters was er vorig jaar rond deze tijd wereldwijd al $2,4 biljoen aan overnames aangekondigd, dit jaar zitten we rond de $1,4 biljoen. In Amerika is tot nu toe voor $596 miljard aan deals aangekondigd, een jaar geleden was dat al meer dan $1 biljoen. Stukje lager dus.

Heel veel kansen
Maar BCG ziet ook kansen (uiteraard, het zijn tenslotte consultants), het rapport heet dan ook "Be Daring When Others Are Fearful: Seizing M&A Opportunities While They Last". Volgens BCG bestaat de markt nu uit ongeveer 20% predators die azen op zwakke prooien (eveneens 20%). De overige 60% kan beide kanten op (ja, daar hebben we veel aan). BCG-partner Alexander Roos verwacht "a window of opportunity offering attractive takeover prospects to open soon". Maar, waarschuwt hij, bedrijven moet wel goed voorbereid zijn voor ze aan overnames gaan denken. (Bedankt, Alexander, die goede raad nemen we mee.)

Ook DealBook, een New York Times-blog, is redelijk positief en citeert Boon Sim, hoofd van de Amerikaanse mergerafdeling van Credit Suisse: "De psychologie is veranderd. Er zijn aanwijzingen dat dingen zijn gestabiliseerd. Ik denk niet dat de sluizen nu opengaan, maar CEO’s beginnen wel te zeggen: 'Als ik nu niet koop, dan wordt het alleen maar duurder de komende 12 tot 18 maanden.'"

Volgens DealBook is het een positief gegeven dat de private equity firms nog niet zijn teruggekeerd naar de overnamemarkt. Daardoor zou je nu vooral strategische overnames zien door bedrijven die hun business sterker willen maken en blijven de greedy funds nog even weg die met goedkoop geleend geld bedrijven kopen om ze zo snel mogelijk met winst door te verkopen (wat die bedrijven en hun ontwikkeling meestal niet ten goede kwam).

Moneymakers
Enne, wie verdient er nou nog wat in de M&A-biz? Opvallend is dat het Morgan Stanley lijkt te lukken zijn aartsrivaal Goldman Sachs te overtroeven: Morgan Stanley heeft namelijk Goldman van de eerste plek verstoten in de League Tables wat betreft het aantal deals (205 vs 186) en de totale waarde ($495 vs $452 miljard). Helaas weet Morgan Stanley dan weer minder goed hoe geld te verdienen. Er is in 2009 in totaal $11,9 miljard aan fees opgehaald (57% minder dan vorig jaar), en daarvan wist Morgan Stanley 5% te pakken, Goldman Sachs 5,8% en, de topper, JP Morgan 8,7%. (Lees meer bij Reuters)

Polderdeals
Hoe zit het in Nederland waar we gisteren ook een leuk dealtje hadden waarbij Johnson & Johnson voor €301 miljoen een belang van 18% in Crucell nam?

Overfusies.nl bracht onlangs een rapport uit (download hier) over de stand van zaken in het eerste halfjaar van 2009. Daarin wordt ook gesproken van een voorzichtig herstel van de markt: in het tweede kwartaal lag het aantal deals 24% hoger dan in Q1.  Maar: "De stijging wordt echter deels veroorzaakt door de crisis. De uitverkoop uit het faillissement van Econcern en enkele andere grote bedrijven levert zeker in aantaal veel deals op."

De waarde van de deals nam ook toe: van €3 miljard in Q1 naar €23 miljard in Q2, voornamelijk te danken aan de overnames van Nuon door Vattenfall (€8,5 miljard) en Essent door RWE (€9,3 miljard). Maar vergeleken met het eerste halfjaar van 2008 lag in 2009 zowel het aantal deals als de waarde ervan tussen de 42% en 43% lager.

Baasjes
In Nederland staat Freshfields Bruckhaus Deringer op nummer 1 van de lijst kantoren die de duurste deals van juridisch advies hebben voorzien (10 deals ter waarde van €10,74 mia, waaronder Essent). Gezien het aantal deals staat Allen & Overy op 1 (20 deals, ter waarde van €9,36 miljard). Wat betreft financieel advies voert Deloitte de lijst aan, zowel in het aantal deals als de waarde (14 deals ter waarde van €18,23 miljard), wederom met dank aan Essent.

Wie deze (gematigde) positiviteit niet aankan, verwijzen we overigens graag naar de Marc Faber, de man achter de Gloom, Doom en Boom Reports. Volgens hem was de crisis slechts een voorafje voor een Total Breakdown...