Warren Buffett verloor $10 miljard in een jaar

Superbelegger Warren Buffett mag tegenwoordig graag Chinese bedrijven helpen hun omzet tot grote hoogten te stuwen (bijvoorbeeld deze en deze), zijn eigen networth daalde het afgelopen jaar met $10 miljard ($10.000.000.000!). Gelukkig heeft de bijna 80-jarige Buffett nog een heel aardig pensioentje van $40 miljard over.

Buffett, die al op zijn dertiende zijn eerste belastingteruggave invulde voor het kopen van een fiets ($35) als investering voor zijn krantenwijk, zag de aandelen in zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway 20% minder waard worden. Maar met zijn persoonlijk motto "Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful" in het achterhoofd wist hij in het tweede kwartaal van dit jaar toch weer $3,3 miljard te verdienen dankzij slimme investeringen in onder meer Goldman Sachs. 

In het rijkenlijstje van Fortune is Buffett de op één na rijkste Amerikaan, de rijkste is nog steeds oppernerd Bill Gates. De grote man achter Microsoft (hoewel hij meer dan 60% van zijn investeringen buiten Microsoft heeft, bijvoorbeeld in de Four Seasons hotels, Televisa en AutoNation) is goed voor $50 miljard en bezet al zestien jaar de eerste plek in de Fortune-400 lijst. Ook Bill had een zwaar jaar en verloor $7 miljard.

De Amerikaanse rijken verloren de afgelopen twaalf maanden in totaal $300 miljard, wat hun totale vermogen op $1,27 biljoen brengt. De tien rijksten Amerikanen verloren samen $39,2 miljard, ofwel 14% van hun vermogen. Ook leuk: Fortune heeft voor de gewone sterveling tastbaar gemaakt wat $300 miljard nou eigenlijk inhoudt. Is namelijk net zoveel als het bruto binnenlands product van Zuid-Afrika of 5.128 Gulfstream G650s (snelste niet-militaire vliegtuig à $58,5 mio) of twee Googles (marktwaarde $150 miljard) of 150.000 Bugatti's Veyron. 

Uiteraard kent een crisis ook winnaars, zoals bankier Andrew Beal die zijn vermogen wist te verdrievoudigen tot $4,5 miljard door goedkope leningen en assets op te kopen.