Commissaris Ed Nijpels verlaat geruisloos DSB Bank

DSB Bank moest gisteren alle zeilen bijzetten om de oproep van Pieter Lakeman en een aanval van 'hackers' te pareren. In een waar media-offensief schoof Hans van Goor aan in NOVA en Robin Linschoten bij Pauw & Witteman. Intussen stapte deze week commissaris Ed Nijpels bijna ongemerkt van het zinkende schip van Dirkie.

Bij zijn benoeming als opperhoofd van ABP per 1 augustus liet Ed Nijpels al weten dat hij al zijn nevenfuncties zou neerleggen. Voortvarend als hij is, stopte de statige VVD’er inderdaad per direct met al zijn bijbaantjes, behalve zijn comissariaat bij DSB Bank. Daar zou hij pas vertrekken als er een opvolger zou zijn. Maar, wat een toeval, precies in deze vanuit PR-oogpunt wat minder gunstige week voor DSB besloot Nijpels om per 1 oktober op te stappen. Let wel, zonder dat er een opvolger was gevonden.

Tenminste, dat concludeerden wij uit een bericht van afgelopen dinsdag in het vermaarde ‘Assurantie Magazine’. De verzekeraars spraken woordvoerder Klaas Wilting – ja, die voormalig Amsterdams politiewoordvoerder en WakuWaku stamgast – en haalden de volgende quote op: "Nijpels heeft ons begin deze week laten weten per 1 oktober zijn functie neer te leggen." Geheel duidelijk. Toch?

Nee, zegt Klaas Wilting als we hem bellen. "Ed Nijpels heeft ons een hele mooie brief geschreven, waarin hij ons bedankte voor het leuke werk en aankondigde per 1 oktober weg te gaan." Dat was ons bekend, maar waarom heeft Nijpels die brief nou juist deze week verstuurd? Had dat niets te maken met de geruchtmakende uitzending van Nova over DSB deze week? Wilting: "Nou, dat klopt geloof ik niet. Dan zou ik naar het poststempel moeten kijken. Maar het was al langer bij ons bekend dat hij wegging. Het had niets met die uitzending te maken. Echt."

Wij zijn overtuigd. Maar hoe lastig was het om op de simpele vraag antwoord te krijgen of het klopte dat Nijpels bij DSB wegging als commissaris. Eerst belden we met ONRI (de brancheorganisatie van advies-, management- en organisatiebureau's waar Nijpels het voorzitterhamertje mag hanteren), maar die verwezen ons naar de woordvoerder van de DSB Bank. Die meende, dat we toch echt bij ONRI moesten zijn. Ten einde raad mailden we zijn secretaresse bij ONRI dan maar. Om een reactie per mail te krijgen van.... de woordvoerder van het ABP. Gelukkig bracht Klaas Wilting uiteindelijk de verlossende woorden.