[Goeroe Update] Roubini 'Dr. Doom' ziet het (wederom) somber in

Hoogleraar economie aan de Universiteit van New York en professioneel doemdenker Nouriel Roubini doet zijn bijnaam eer aan en voorspelt een niet zo gezellig vierde kwartaal. Roubini - door sommigen als een goeroe aanbeden sinds hij de huidige crisis al jaren geleden zag aankomen - vindt dat de aandelenmarkten "te veel, te snel en te hard" zijn gestegen.

Hoewel het pas echt leuk zou zijn als Roubini eens wat anders te melden had, willen we u desondanks de voorspellingen van het orakel van New York niet onthouden. In een interview met Bloomberg zegt Roubini dat komt er nog een klap aankomt en dat de aandelenmarkten en grondstofprijzen de komende maanden flink zullen inzakken.

"Ik zie een risico op correctie, zeker wanneer de markt zich realiseert dat het herstel niet snel en in V-vorm is, maar eerder een U-vorm heeft. Dat zal in het vierde kwartaal zijn of het eerste kwartaal van het komende jaar." Hij wordt daarin gesteund door CEO Michael Geoghegan van HSBC die vandaag in The Financial Times ook een W-vormig herstel voorspelt. Ook ons eigen Wouter Bos deed lekker mee aan de financiële Lingo, hij zei vandaag in de Volkskrant: "Het is zeker geen V, waarbij we na de scherpe val in de conjunctuur weer steil omhoog gaan. Mogelijk kruipen we heel langzaam uit het dal of mogelijk komen we toch uit op een W met een tweede dip na een klein herstel." 

Roubini ziet weinig herstel van de reële economie ten opzichte van hard stijgende aandelenmarkten. "Ik zie een groeiende kloof tussen wat de markten doen en de zwakkere reële economische activiteit." Hij noemt ook de voorspellingen van het IMF dat de wereldeconomie volgend jaar 3% zal groeien "armoedig" en "zeer zwak". 

Tegen CNBC doet hij er vandaag nog een voorspellinkje bij en ziet hij een stijgende werkloosheid tot 2010. Hij denkt dat die niet alleen boven de 10% gaat maar ook dat die daar de komende jaren boven blijft. Vrijdag werd bekend dat de werkloosheid in de Verenigde Staten in september naar 9,8% is gestegen.

En hoe moet het dan verder? Daar heeft Roubini dan weer niet echt een antwoord op. "Op korte termijn hebben we financiële en fiscale stimuleringsmaatregelen nodig om deflatie te voorkomen, maar door al dit goedkope, makkelijke geld is al een begin gemaakt met het creëren van bubbels in aandelen-, grondstoffen- en geldmarkten, en opkomende landen," aldus Roubini. "In onze pogingen om stabiele groei te krijgen, leggen we mogelijk de kiem voor een nieuwe cyclus van financiële instabiliteit." Aha, daar kunnen we wat mee.