Het roerige verleden van TEG-aandeelhouder Rik van den Boog

Rik van den Boog, Ajax-directeur en mede-aandeelhouder van Marco Borsato’s The Entertainment Group, wordt vandaag even minutieus doorgezaagd door het NRC Handelsblad. De krant schrijft dat hij als Libertel-directeur betrokken was bij het maken van prijsafspraken (wat in 2002 leidde tot een boete van €88 mio voor de mobiele telefoniebranche) en dat hij in 2004 als Orange-directeur bedrijfsgeheimen lekte naar Marcel Boekhoorn.

Na een verhandeling over de voetbalkwaliteiten van de jonge Van den Boog (hij kwam volgens de jeugdtrainer “technisch” tekort), zijn vroege carrière als wiskundeleraar in Amsterdam-West en printerplugger bij Xerox, wordt het NRC-profiel eindelijk interessant als Van den Boog in 1999 directeur bij Libertel wordt.

Prijsafspraken
In 2002 legde de NMa namelijk een ongekend hoge boete op van €88 miljoen aan Libertel (Vodafone), Ben, Dutchtone, O2 en KPN. In het NMa-besluit hierover staat dat Vodafone-directeur “V1” op 13 juni 2001 een ontmoeting had met collega’s van onder meer Ben, Dutchtone en KPN Mobile in het altijd gezellige Congres- en Partycentrum ’t Veerhuis in Nieuwegein. Daarbij werd niet alleen koffie gedronken maar zouden ook prijsafspraken zijn gemaakt. En, die "V1" is zeker Van den Boog? Ja, dat zeggen zijn oud-collega’s. Van den Boog zelf ontkent.

In augustus 2002 verliet Van den Boog Vodafone “om persoonlijke redenen”, zo was toen het verhaal. Nu zegt hij tegen het NRC dat hij wegging omdat zijn ego gekrenkt was omdat hij na de overname door Vodafone “weer gewoon directeur” werd terwijl dat daarvoor wel anders was: “Ik was bestuurslid en had van alles te vertellen”. 

Boekhoorn
In 2003 ging hij aan de slag als commercieel directeur bij Orange met het voortuitzicht om binnen drie tot zes maanden CEO te worden. Helaas, helaas, topman David Holliday wist van geen wijken. Van den Boog stapte na een jaar weer op. Volgens NRC is er echter nog een andere reden voor dit vertrek. Van den Boog móest wel weg in 2004 omdat hij bedrijfsgeheimen zou hebben doorgespeeld aan niemand minder dan Marcel Boekhoorn. En daar kwamen ze achter met dank aan een allochtone secretaresse, zo vertelt een (anonieme) oud-Orange-directeur: "Een Deense secretaresse, de invalster van Riks eigen secretaresse, vroeg aan een college hoe ze de naam van Boekhoorn moest schrijven, met één of met twee o’s. Ze had van Rik de opdracht gekregen een fax aan Boekhoorn te sturen met financiële informatie over de waarde van Telfort." Van den Boog doet het verhaal af als "waanzin". 

Daarna werd Van de Boog strategisch adviseur van Boekhoorn die later flink cashte bij de verkoop van Telfort aan KPN (naar verluidt zo'n €500 mio). Toeval natuurlijk.

Van den Boog ontpopte zich in die tijd als "investeerder" (hoewel het ons nog steeds niet duidelijk is waar hij precies zijn kapitaal vandaan heeft gehaald) en zo kwam hij ook in 2006 bij TEG terecht toen een van de oprichters Sandra Nagtzaam, de ex-vrouw van Paul Brinks, haar aandelen verkocht. Van den Boog zou vanaf dat moment grotendeels de koers hebben bepaald die was gericht op "het creëren van waarde" om daarna flink te cashen bij verkoop. Dat is waarschijnlijk precies de koers waar Joop van den Ende onlangs op doelde toen hij zei dat er drie jaar geleden bij TEG een soort gekte ontstond en ze allerlei bedrijven gingen overnemen. Zelf zegt van de Boog dat 'ie vrij weinig deed maar wel regelmatig even binnenliep "gewoon om even te kijken hoe het allemaal ging". En daarna even lunchen bij Lakes natuurlijk. 

LAB Venture
Daar denkt Normann Kleine die een belang had in LAB Venture, het mediabedrijf van TEG, wel anders over. Volgens hem bepaalde Van den Boog het financiële en strategische beleid bij zowel TEG als LAB. "Oorzaak van het bankroet van TEG zijn onverantwoorde overnames door LAB Ventures", vindt hij. "Ik vind Rik van den Boog verantwoordelijk voor het mismanagement. Hij nam iedere week de boeken door." Er loopt momenteel een onderzoek naar LAB Venture. Er werden namelijk verschillende slecht lopende onderdelen van LAB Venture ondergebracht via een sterfhuisconstructie in een failliete bakkerijfabriek in Nijverdal waarna ze snel werden doorverkocht. En dat heet faillissementsfraude.

O ja, en Ajax vindt het niet zo leuk dat de media het steeds hebben over Ajax-directeur Rik van den Boog. Bij Ajax zijn ze namelijk wél heel tevreden over hem.