Amsterdam zakt verder weg op ranglijst zakensteden

Als lijstjesfetisjisten keken we reikhalzend uit naar de publicatie van de jaarlijkse European Cities Monitor van internationale stenenschuivers Cushman & Wakefield. En vandaag was het dus zover. Maar welk een teleurstelling, nu blijkt dat Amsterdam van de 6de naar de 8ste plek in beste vestigingslocaties is gezakt.

Londen is nog steeds nummer 1 in het lijstje, net als de afgelopen twintig jaar (misschien ook omdat het Europese hoofdkantoor van Cushman & Wakefield in Londen staat?). Nummer 2 en 3 zijn respectievelijk Parijs en Frankfurt. De afgelopen jaren schommelde Amsterdam tussen de 5de en de 6de plek (in 2007 stonden we nog op nummer 5), maar is nu dus ineens een stuk gezakt. Hoe zit dat?

Het Financieele Dagblad geeft als verklaring dat "deze daling niet zozeer het gevolg [is] van een verslechterd vestigingsklimaat, maar in het feit [ligt] dat andere steden zich sterker ontwikkeld hebben". Dat is natuurlijk één manier om het te bekijken, de andere is dat Amsterdam gewoon te weinig aan innovatie heeft gedaan, en we weten allemaal: stilstand is achteruitgang. In het onderzoek werd aan deelnemende bedrijven (de 500 grootste bedrijven in Europa) ook gevraagd welke steden het meeste doen om zichzelf te verbeteren. Het meest genoemd, door 17%, is Barcelona. Daarna komt Londen met 14%. Amsterdam bungelt ergens onderaan de middenmoot met slechts 6%.

De overheid lijkt toch niet geheel te falen, want op de factor 'investeringsklimaat gecreëerd door overheid (belasting etc.)' stijgen we van de 12de naar de 7de plek. Waar gaat het dan mis? Nou, bijvoorbeeld op de factor 'kantoorruimte, waar voor je geld' zijn we van de 12de naar de 18de plek gezakt. Ook wat betreft 'toegankelijkheid van markten' is Amsterdam gezakt van de 5de naar de 9de plek. 

Waar we dan wel weer goed op scoren is de beste stad afgemeten aan het aantal talen dat er wordt gesproken. Daar staat Amsterdam namelijk op nummer 3 en moet slechts Londen en Brussel voor zich dulden. Hoewel, vorig jaar stonden wij nog op nummer 3 en Brussel op nummer 2. Maar goed, wij hebben Koninginnedag.