Curator Kroymans heeft slecht nieuws voor KPMG-adviseur Klaas Wagenaar

In het eerste faillissementsverslag van Kroymans (dat hier te bekijken is; kost €1,30 maar dan heeft u wel 115 pagina’s lekker lezen) staat niet alleen dat er nog 4.283 onverkochte auto’s van Kroymans door Europa zwerven, maar ook dat het overhevelen van een aantal Kroymans-vennootschappen vlak voor het faillissement “paulianeus” is, ofwel: dat mag niet. En deze constructie had KPMG-adviseur Klaas Wagenaar bedacht.

Vanuit Kroymans zijn op 23 januari de aandelen Kroymans Parts Group, Kroymans Industrieel Divisie en A.R.M.-Stokvis overgedragen aan Citadel Enterprises voor een gezamenlijke koopprijs van € 1,-. Koopje dus, maar wel een frauduleus koopje. 

Want hierdoor bleef er een stuk minder over voor de crediteuren (of zoals de curator het verwoordt: “de omvang van het verhaalbaar actief is afgenomen als gevolg waarvan één of meer crediteuren is/zijn benadeeld”). 

Klassiek gevalletje pauliana
De “uitvaart” heeft volgens de curatoren “alle kenmerken van andere, klassieke pauliana gevallen”. Daarom gaat de curator vóór 1 januari 2010 dit klassieke pauliana gevalletje aan de rechter voorleggen.

En dat kan wel eens vervelend worden voor KPMG en diens adviseur Klaas Wagenaar (lees hier een uitgebreid portret). Want deze uitvaart had namelijk plaats op advies van KPMG. Curatoren verwoorden het als volgt: “In ieder geval is duidelijk, dat de werkzaamheden van KPMG mede hebben bijgedragen aan de hierboven genoemde eerste uitvaart.”

Ook een "tweede uitvaart", die eveneens op advies van KPMG is uitgevoerd, loopt kans als paulianeus te worden aangemerkt. Op 20 februari 2009 heeft Kroymans zijn aandelen in Kroymans Lease Holding namelijk overgedragen aan een stichting. "Deze rechtshandeling is verricht precies één maand voor het moment dat surseance van betaling aan de Holdingmaatschappijen van het concern werd verleend". De curatoren zijn van mening dat "wetenschap van een onafwendbaar faillissement van de Trading Vennootschappen aanwezig was, of had behoren te zijn". 

De curatoren onderzoeken ook of de bestuurders van Kroymans aansprakelijk kunnen worden gesteld. De administratie en financiële verslaglegging bij het importbedrijf Kroymans Import Europe (KIE) was namelijk een zootje. Er zijn mede daardoor nog steeds ruim 500 auto’s vermist.

De curatoren over de "eerste uitvaart":

Het korte (niet geheel onomstreden) CV van Wagenaar
Eind jaren negentig was Wagenaar CFO bij Baan dat in 1999 werd aangeklaagd door Amerikaanse beleggers die het bestuur beschuldigden van het kunstmatig oppompen van resultaten. De zaak werd in 2003 geschikt voor €32,5 miljoen. Wagenaar was toen inmiddels CEO van Getronics. Daar kreeg hij het wederom aan de stok met beleggers omdat hij het eind 2005 naliet te informeren over oplopende verliezen bij Getronics Italië. Uiteindelijk deed de AFM de zaak af met een ‘normoverdragend gesprek’. Daarna ging het steeds slechter bij Getronics en beleggers eisten zijn vertrek. Na de overname door KPN moest Wagenaar in 2007 het veld ruimen (maar niet zonder vertrekpremie van €2,4 miljoen).

November vorig jaar kondigde KPMG aan Wagenaar te hebben aangetrokken om leiding te geven aan de nieuwe afdeling Value Enhancement en Restructuring ("advies op het gebied van herstructureringen en hands-on ondersteuning van onze klanten"). Een van zijn eerste klussen was een onderzoek bij Kroymans naar 'strategische heroriëntatie'. Lees hier meer