Dirk is uitgespeeld, rechter stelt DSB Bank onder curatele

De rechtbank heeft een tweede verzoek van De Nederlandsche Bank om een noodregeling op te leggen aan DSB Bank toegewezen. De regeling is vergelijkbaar met surseance van betaling in het bedrijfsleven. DNB neemt het bewind over.

Mr Rutger Schimmelpenninck en Joost Kuiper zijn benoemd tot curatoren. Schimmelpenninck heeft wel vaker met een omgevallen bank te maken gehad, want hij is ook curator bij de afhandeling van het faillissement van het Nederlandse deel van Lehman Brothers en was bewindvoerder bij Van der Hoop Bankiers. Kuiper is voormalig lid van de raad van bestuur van ABN Amro.

Noodregeling
DNB zou afgelopen weekend al een verzoek voor een noodregeling hebben gedaan, wat de rechtbank rond 2 uur vanochtend (lang leve de 24-uurs economie) afwees. De rechtbank zou toen hebben geoordeeld dat de bank voldoende liquide was, hoewel de financiële positie "zorgelijk" was. DSB-woordvoerder Klaas Wilting zei tegen het NRC Handelsblad dat het volgens de rechter te vroeg was om in te grijpen. Wilting is kwaad dat nieuws over die aanvraag was uitgelekt naar de ochtendkranten die melden dat DSB technisch failliet zou zijn. "Zo breng je een bank in gigantische problemen", aldus Wilting.

Ook Dirk Scheringa himself zei vandaag tegen de NOS de schuld van het omvallen van zijn bank bij DNB en het ministerie van Financiën te leggen. Tegen rtlZ zei hij: "We voelen ons gepakt. Als er gisteravond niet gelekt was door Financiën of DNB dan was er ook niets aan de hand geweest. We hadden een ruim vangnet voor ons spaargeld. We hadden €4,2 miljard staan, er is €600 miljoen opgenomen."

Uitstroom
Vanochtend is een tweede aanvraag dus toch toegewezen, volgens DNB vanwege een "grote uitstroom van liquiditeit die het voortbestaan van DSB op korte termijn in gevaar bracht. Daarnaast staat ook de solvabiliteit bij DSB onder grote druk." (Lees hier de beslissing van de rechtbank.)

De noodregeling houdt ook in dat rekeninghouders bij DSB voorlopig niet bij hun geld kunnen komen. "In samenspraak met de banken zullen DSB-klanten die geen betaalrekening bij een andere bank hebben in versneld tempo een rekening bij een andere bank kunnen openen," aldus DNB.

Niet alleen de rechter maar ook Wouter Bos had een korte nacht, want op beelden van RTL Nieuws was te zien hoe hij rond half 3 vanochtend het pand van DNB verliet. Bos probeerde samen met DNB een doorstart voor DSB Bank te regelen in een consortium van Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en SNS. Dat mislukte. Onder meer vanwege de angst voor claims en rechtszaken die DSB Bank boven het hoofd hangen.

Om 14u geven Wellink en Bos een persconferentie, te volgen via onder meer Radio 1, Nederland 1, het themakanaal Journaal24 en RTLZ.