[Update DSB] Onderzoek naar (oud-) bestuurders Scheringa en Zalm

DNB en de AFM gaan een onafhankelijk onderzoek instellen naar de gang van zaken rondom DSB Bank en de rol van (oud-)bestuurders. Dat betekent dus inderdaad ook dat Gerrit Zalm, voormalig CFO van DSB en huidig CEO van ABN Amro, onderzocht zal worden. Gelukkig heeft minister Bos nog àlle vertrouwen in hem.

Zalm is al op de hoogte gebracht van het onderzoek, zei Bos tijdens een persconferentie over DSB Bank. Zalm heeft "volledig begrip" voor het onderzoek en "zijn medewerking toegezegd", aldus de minister. Bos: "Mijn vertrouwen in hem is onverminderd groot." Zalm kwam eind september ook al in het nieuws toen bleek dat een aantal beboete DSB-dossiers wel uit zijn tijd als CFO stammen. Eerder had hij gezegd dat dit niet zo was, maar oeps, hij had zich dus "vergist". Ook zal er worden gekeken naar het functioneren van de toezichthouders.

Bos noemde het onder curatele plaatsen van DSB Bank "onvermijdelijk". Ook benadrukte hij dat de problemen bij DSB niet zijn ontstaan door de kredietcrisis, maar door "eigen beleid, weglopende klanten en alle onzekerheid die daardoor is ontstaan".

Nout Wellink van DNB zei ook al een tijdje in gesprek te zijn met DSB "over problemen die wij zagen aankomen". "Na 1 oktober is dit in een stroomversnelling geraakt." Hij was het niet eens met het verwijt van DSB-baasje Dirk Scheringa dat door het lekken van het nieuws over de noodregeling de bank uiteindelijk ten onder is gegaan. "Vanochtend is er maar een fractie uitgegaan van wat er de afgelopen dagen is verdwenen."

Toen de bank onder curatele werd gesteld hadden spaarders nog €3,5 miljard spaargeld uitstaan, aldus Wellink. Sinds oktober zou ongeveer €600 miljoen zijn opgenomen. Tussen de 350.000 en 400.000 mensen hebben recht  op terugbetaling via het depositogarantiestelsel. Een paar duizend mensen zou tegoeden hebben boven de €100.000. Ook heeft DSB voor €110 miljoen aan achtergestelde deposito's die dus buiten de regeling vallen.

Beetje flauw maar toch wel vermakelijk: de automatisch gegeneerde advertenties bij Z24...

... en DSB zelf adverteert nog steeds met "Betrouwbaar sparen met hoge rente!"...