Scheringa bankbaasje af, maar nog wél voorzitter AZ

Het nieuws over Scheringa en zijn bankje blijft maar komen, maar er is één lichtpuntje, voor Dirk dan. Vanmiddag werd namelijk bekendgemaakt dat hij wel voorzitter blijft van voetbalclub AZ, hoewel hij "geen actieve rol" zal spelen. Maar hoe moet het nou verder met AZ?

AZ-commissaris Gerrit Valk heeft vanmiddag op een persconferentie gezegd dat zijn collega-commissaris René Nelissen de taken van Scheringa zal waarnemen. "Of Dirk Scheringa op de lange termijn betrokken blijft bij de club is niet aan te geven, dat zal de toekomst moeten uitwijzen," zei Valk.

Gisteren had de Alkmaarse club al laten weten voor dit seizoen "veilig" te zijn omdat DSB zijn bijdrage voor dit seizoen al heeft overgemaakt. (Dat geldt trouwens niet voor de schaatsploeg, want de schaatsers zijn gewoon DSB-loonslaven en kunnen dus aansluiten in de rij van schuldeisers.) 

Maar hoe is AZ eigenlijk aan DSB verbonden? Alle activiteiten van Scheringa zijn ondergebracht in DSB Beheer. Daaronder vallen niet alleen DSB Bank, maar ook Dirks hobby's sport en kunst (DS Sport en Art Beheer). Jarenlang werden de opbrengsten van de bank gebruikt om andere activiteiten van DSB Beheer te financieren zoals AZ en Dirks museum. In 2007 en 2008 keerde DSB Bank echter geen dividend aan DSB Beheer. Maar er werd wel geld uitgeleend. In totaal zou DSB Bank €75 miljoen aan DSB Beheer hebben geleend.

Dat geld werd onder meer gebruikt om AZ en Dirks museum te financieren. Die activiteiten zijn echter niet al te winstgevend. DSB Sport en Art Beheer waar onder meer AZ en het museum in zitten, had in 2007 een gat in de balans van €66 miljoen.

Volgens algemeen directeur Gerbrands van AZ hoeft zijn club niet bang te zijn voor een bezoek van de bewindvoerders van DSB. "De club heeft namelijk geen relatie met de DSB Bank. Wel met DSB Beheer. Daarbij hebben we een lening van €14 miljoen lopen, die in 2019 moet zijn afbetaald. Onze hypotheek op het stadion loopt door tot 2036, bij een andere bank dan DSB (ABN Amro, red.). Het stadion is gelieerd aan DSB Vastgoed. Bij een mogelijke verkoop van het stadion blijft onze hypotheek gewoon staan."

Volgens Het Financieele Dagblad betaalt AZ huur aan DSB Stadion, een onderdeel van DSB Vastgoed Exploitatie waar DSB Bank ook zijn hoofdkantoor langs de A7 van huurt. Die huur zou volgens bronnen van het FD met opzet te laag zijn vastgesteld. Zo kan AZ een winst(je) laten zien, maar moet het stadion een verlies nemen. In 2007 draaide het stadion €2,4 miljoen verlies wat het negatieve vermogen van het stadion verder drukte. Ook is het de vraag wat er precies met DSB Beheer (en dus met AZ) gaat gebeuren als de kurk waar alles op drijft, DSB Bank, failliet gaat.

Hier nog wat interessante Scheringa/DSB-links. Stukje service van ons voor u.